Εν συντομία…

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν πάνω από 118 εκατομμύρια ETH. Αν και το νόμισμα δεν έχει ανώτατο όριο προσφοράς, ο αριθμός δεν πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά.

Με τη μετάβαση σε Proof-of-Stake σύστημα, η προσφορά ETH θα μειώνεται κατά 2% ετησίως. Εάν τα τρέχοντα ποσοστά διατηρηθούν, το blockchain θα αρχίσει να ‘καίει’ (δηλαδή να αφαιρεί από την κυκλοφορία) περισσότερο Ether από αυτό που παράγει, με κάθε νέο μπλοκ. Η αποπληθωριστική πίεση (δηλαδή επιβράδυνση της ανάπτυξης) θα πρέπει να μετατραπεί σε απόλυτο αποπληθωρισμό (συρρίκνωση της προσφοράς).

Η αναβάθμιση ΕΙΡ-1559

Στις αρχές του Αυγούστου, οι προγραμματιστές του Ethereum έθεσαν σε λειτουργία μία από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις. Το hard fork του Λονδίνου περιλάμβανε το EIP-1559, μια βελτίωση που αύξησε το μέγεθος του μπλοκ. Η βελτίωση συνέβαλε στην καταπολέμηση της συμφόρησης του δικτύου και κατέστρεψε τα τέλη συναλλαγών, που έπαψαν να αποστέλλονται στους miners.

Γιατί η αναβάθμιση ήταν αναγκαία?

To Ethereum παρουσίαζε το έξης πρόβλημα: είχε ήδη κυκλοφοριακή προσφορά έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή του Bitcoin. Για τον λόγο αυτό, η άσκηση αποπληθωριστικής πίεσης ήταν αναγκαία.

Σύμφωνα με στατιστικά του Watch the Burn, μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί μείωση 57% στην έκδοση ETH. Πάνω από 1,1 εκατομμύριο ETH έχουν διανεμηθεί ως ανταμοιβές μπλοκ στους miners, ενώ σχεδόν 630.000 έχουν καεί. Όπως είναι εμφανές, σταδιακά το πρόβλημα επιλύεται.

Ethereum 2.0

Όταν το Ethereum μεταβεί στην τελική του μορφή-στόχο ‘Ethereum 2.0’, η αποπληθωριστική πίεση (δηλαδή επιβράδυνση της ανάπτυξης) θα πρέπει να μετατραπεί σε απόλυτο αποπληθωρισμό (συρρίκνωση της προσφοράς).

Αυτή τη στιγμή, το Ethereum βασίζεται στους miners για την επικύρωση και την επεξεργασία των συναλλαγών, όπως ακριβώς κάνει και το Bitcoin. Αυτή η μέθοδος, που ονομάζεται Proof-of-Work, θα αντικατασταθεί από τη μέθοδο Proof-of-Stake. Μέσω της τελευταίας, οι κάτοχοι ETH θα ‘κλειδώνουν’/αποταμιεύουν (staking) τα νομίσματά τους για να ασφαλίσουν το δίκτυο και θα λάβουν ανταμοιβές /επιτόκια σε αντάλλαγμα.

Με την αντικατάσταση, θα δημιουργείται λιγότερο ETH με κάθε νέο μπλοκ. Εάν η χρήση παραμείνει σταθερή, θα έχουμε λιγότερα ETH στο τέλος του επόμενου έτους.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα
Metaverse – Η βιομηχανία με αναμενόμενα έσοδα $1 τρισεκατομμυρίου
Kρυπτονομίσματα |

Metaverse: Η βιομηχανία με αναμενόμενα έσοδα 1 τρισ. δολ.

Πρόσφατη έκθεση της εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Grayscale αποκαλύπτουν πως οι οικονομικές δυνατότητες ξεπερνούν το $1 τρισεκατομμύριο. Μία πρώτη ένδειξη αποτελεί η εκτόξευση των metaverse token MANA, SAND και AXS.