O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νομοθεσία που απαγορεύει την χρήση εξοπλισμού της Huawei, της ZTE και άλλων κινεζικών εταιρειών στα αμερικανικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Ο Νόμος Ασφαλούς Εξοπλισμού απαγορεύει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών να εξετάζει αιτήσεις από εταιρείες που έχουν χαρακτηριστεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ψηφίστηκε ομόφωνα από την Γερουσία στις 28 Οκτωβρίου, αφού είχε πρώτα εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων με 420 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 4 κατά.

Τον Ιούνιο, η FCC αποφάνθηκε ότι η Huawei, η ZTE και τρεις ακόμα κινεζικές εταιρείες αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, καθώς ο εξοπλισμός τους θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία ή σαμποτάζ.

Μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, πάντως, η FCC δεν ήταν υποχρεωμένη να απορρίπτει τις αιτήσεις των πέντε εταιρειών. Οι άλλες τρεις είναι οι Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology και Zhejiang Dahua Technology.

Σύμφωνα με τον επίτροπο της FCC Μπρένταν Καρ, από το 2018 ως σήμερα η υπηρεσία είχε εγκρίνει πάνω από 3.000 αιτήσεις της Huawei.

Η νέα νομοθεσία «θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι ο επικίνδυνος εξοπλισμός εταιρειών όπως η Huawei και η ZTE δεν μπορεί πλέον να εγκαθίσταται στα αμερικανικά δίκτυα επικοινωνιών» δήλωσε ο Καρ σύμφωνα με το Reuters.

Αντίδραση από την Κίνα

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Κίνα αντέδρασε στην απαγόρευση.

«Οι ΗΠΑ, χωρίς καμία απόδειξη, καταχρώνται τις εξουσίες τους για να καταστείλουν τις κινεζικές επιχειρήσεις» είχε δηλώσει τον Ιούνιο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Τον περασμένο μήνα, η FCC αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια της κινεζικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας China Telecom και επιπλέον έχει προτείνει νέο κανονισμό που θα επέτρεπε στην υπηρεσία να ανακαλεί άδειες που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν.

Η υπογραφή του νέου νόμου από τον Μπάιντεν έρχεται λίγες ημέρες πριν από την τηλεδιάσκεψη που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή