Τα «πάνω – κάτω» που έχει φέρει στην Ευρώπη το νέο κύμα Covid 19 δεν θα μπορούσε, όπως φάνηκε, να αφήσει ανεπηρέαστο το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε την πρώτη ώρα της συνεδρίασης να συνεχίσει την ανοδική του αντίδραση, τελικά διολίσθησε σε αρνητικά εδάφη, αποτυπώνοντας και αυτό τις ανησυχίες του. Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 915,02 μονάδες, ροκανίζοντας έτσι στο 0,11% τα κέρδη της εβδομάδας.

Η αγορά εισέρχεται από την προσεχή Δευτέρα στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, του μήνα δηλαδή που τα ξένα χαρτοφυλάκια κλείνουν τις 12μηνες στρατηγικές τους και έχουν λάβει και τις αποφάσεις για την επόμενη χρονιά. Και μπορεί το στοίχημα να είναι να παραμείνουν αυτά τα κεφάλαια στη Λεωφόρο Αθηνών, εντούτοις οι προσδοκίες πλέον έχουν περιοριστεί, καθώς ένα νέο κύμα της Covid 19 απειλεί όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά σαφώς και τη χώρα μας.

Πόσο θα επηρεαστεί η ανάκαμψη

Το πόσο θα επηρεάσει την ανακάμπτουσα ελληνική οικονομία, άρα και τις εισηγμένες, θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα υποχρεωθεί το κυβερνητικό επιτελείο να λάβει, προκειμένου να ελέγξει αυτό το κύμα. Και οι εκτιμήσεις δεν είναι με το μέρος μιας οικονομίας χωρίς μέτρα, δεδομένης της επιδημιολογικής, μέχρι τώρα, εικόνας. Ούτε και θετικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι χώρες από τις οποίες έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα βρίσκονται υπό καθεστώς περιορισμών, ακόμη και σε μια περίοδο που ο ελληνικός τουρισμός είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Μια πρώτη εικόνα για την εκτίμηση των ξένων ίσως λάβει η αγορά σήμερα, όταν δηλαδή η Moody’s ανακοινώσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Αν και αρχικά καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για τη σημερινή αξιολόγηση, πλέον υπάρχει επιφυλακτικότητα. Οι αναλυτές βλέπουν πιθανότητες η Ελλάδα – με “όπλο” τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης – να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα αφότου ο οίκος “ανεβάσει” την πιστοληπτική ικανότητα κατά μία βαθμίδα στο Ba2 από Ba3, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν η χώρα μπει σε νέο lockdown.

Σε επίπεδο τίτλων, η Aegean υπέκυψε στους φόβους του Covid 19 και έκλεισε με απώλειες 2,16%, με τις ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και Eurobank να βαρύνουν επίσης την αγορά. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και ΟΛΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες