
Tην ουσιαστική στήριξη της πολιτείας ζητεί η ΕΔΟΚ για τη μοναδική αυτόχθονη φυλή χοίρου στην Ελλάδα, τον μαύρο χοίρο, με επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ειδικότερα, η ΕΔΟΚ ζητεί να υποστηριχθεί «και δια της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο τελικό παραγόμενο κρέας, έτσι ώστε πρώτον να αποφευχθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός των χοιροτροφικών μονάδων, και δεύτερον, να εισέλθουν νέοι κτηνοτρόφοι, βελτιώνοντας παράλληλα τις συνθήκες εκτροφής, τις αποδόσεις των παραγωγικών παραμέτρων και την άριστη ποιότητα του παραγόμενου χοίρειου κρέατος».
Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των πιστοποιημένων αυτόχθονων μαύρων χοίρων είναι μόλις 3.510 ζώα και οι εκτροφείς στην επικράτεια 59 κτηνοτρόφοι.
Περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση, η ΕΔΟΚ, επισημαίνει ότι αν και μικρή η δυναμικότητα γεννητόρων των εκτροφών αυτόχθονα μαύρου χοίρου στην Επικράτεια, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι εξαιρετικές και δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση τόσο των παραγωγικών (καλύτερο – αποτελεσματικότερο συντελεστή μετατρεψιμότητας της ζωοτροφής και αύξηση του ημερήσιου βάρους αντίστοιχα) όσο και των αναπαραγωγικών παραμέτρων (πολυδημία, μειωμένη θνησιμότητα χοιριδίων, ελαχιστοποίηση μη παραγωγικών ημερών κ.α.).
Μάλιστα, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος στην επιστολή της εκφράζει την πεποίθηση ότι, υπό την προϋπόθεση της ουσιαστικής στήριξής του από την Πολιτεία και με τις ενέργειες της ΕΔΟΚ, αλλά και την πρωτοβουλία και οργάνωση των ίδιων των παραγωγών, το κρέας μαύρου χοίρου θα μπορούσε στην επόμενη πενταετία να τριπλασιάσει τα μεγέθη του. Και ειδικότερα: Να καταστεί ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμο στον Έλληνα καταναλωτή. Να κερδίσει τη θέση που του αξίζει στα εστιατόρια και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Να ικανοποιήσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση από το εξωτερικό η οποία έχει αρχίσει να εκδηλώνεται την τελευταία πενταετία. Μείωση κόστους, σταθερή παραγωγή, τυποποίηση προϊόντος, έλεγχος για αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή, εφαρμογή ενιαίου σχεδίου προώθησης και μάρκετινγκ, μια θέση στον Γαστρονομικό Χάρτη της Ελλάδας, είναι εκ των ων ουκ άνευ στοιχεία για εκπλήρωση όλων των ανωτέρω.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ