Σε τροχιά υλοποίησης βάζει η διοίκηση της ΔΕΗ το επικαιροποιημένο στρατηγικό της σχέδιο που παρουσίασε με αφορμή την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η εταιρία έχοντας αντλήσει τα 1,350 δισ. ευρώ ξεδιπλώνει τα πρώτα έργα και έχει στοχεύσει τις πρώτες τις επενδύσεις για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της σε πράσινη επιχείρηση κοινής ωφέλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., η δημόσια εταιρία σκανάρει όλες τις βαλκανικές αγορές ενέργειας αναζητώντας ευκαιρίες για την επέκταση της εκτός ελληνικών συνόρων. Πηγές θέλουν να εξετάζει συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια με έργα ΑΠΕ, τα οποία στοχεύει στο να εξαγοράσει προκειμένου να εμπλουτίσει το ενεργειακό της μίγμα με περισσότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Ευκαιρίες σε Ρουμανία και Βουλγαρία λένε οι πληροφορίες έχουν ήδη εντοπιστεί, ενώ στα ραντάρ της ελληνικής εταιρίας βρίσκονται και υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Συνολικά η επιχείρηση θέλει να χτίσει «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 1,1 GW.

Επίσης, η ΔΕΗ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ερευνά ακόμη και την απόκτηση μικρότερων εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής στις γειτονικές αγορές επιδιώκοντας το χτίσιμο θέσης στη λιανική εκτός συνόρων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η επιχείρηση αποσκοπεί στην εξαγορά παρόχων με υγιή οικονομική κατάσταση και μικρό αριθμό πελατών.

Έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα

Η δημόσια εταιρία, όμως, αναφέρουν πληροφορίες συνεχίζει και τρέχει στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα επενδυτικά της σχέδια στις ΑΠΕ.

Όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές της εταιρίας στον ΟΤ, στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα έχει σε κατασκευή έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 300 MW.

Στοχεύει επίσης μέχρι το καλοκαίρι του 2022 να έχει βγάλει σε διαγωνισμούς για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1 GW.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ επιδιώκει μέχρι το 2026 να λειτουργεί ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5 με 10 GW

Τα δίκτυα

Μέχρι τέλος του χρόνου, θα έχει ολοκληρωθεί και η τοποθέτηση της Macquarie στον ΔΕΔΔΗΕ.

Πρόκειται για το fund που εξαγόρασε το 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ και η είσοδος της αναμένεται να ενισχύσει τα σχέδια της εταιρία για την «ψηφιοποίηση» του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τα πλάνα της για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Πηγές αναφέρουν ότι η εταιρία θέλει στις αρχές του 2022 να έχει ολοκληρώσει project στις τηλεπικοινωνίες αξιοποιώντας το δίκτυο διανομής με την παροχή υπηρεσιών στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green