Η παραλλαγή Όμικρον απειλεί να αυξήσει τις ανισορροπίες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη και τονώνουν τον πληθωρισμό και να καθυστερήσει την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα, τονίζει ο ΟΟΣΑ στις τελευταίες του προβλέψεις.

Ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί» δεδομένου του νέου στελέχους του ιού, προσθέτοντας ότι η πιο επείγουσα ανάγκη είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των εμβολίων κατά της Covid.

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ έρχονται μαζί με την ετήσια οικονομική έκθεση, η οποία άφησε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη στα ίδια επίπεδα με τρεις μήνες πριν, αλλά με τη διαφορά ότι πλέον αναμένει σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.

Ο οργανισμός σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ήταν πολύ περισσότερο ισχυρή απ’ ότι αρχικά αναμενόταν για το 2021, αλλά όπως αναφέρεται, αυτό δημιούργησε σειρά ζημιογόνων ανισορροπιών οι οποίες από την πλευρά τους θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι ανισορροπίες είναι από τη μία πλευρά οι ελλείψεις σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας και από την άλλη ο συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός.

Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας μείωσαν περισσότερο από 1,5% το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας φέτος και πάνω από 0,5% σε Μεξικό, Τσεχία και Ιαπωνία.

Με τέτοιου είδους δυσαναλογίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, ο βασικό μήνυμα του ΟΟΣΑ ήταν ότι υπάρχουν πολλές ακόμη ανισορροπίες που αναδύονται στην παγκόσμια οικονομία. Από το επίπεδο της τροφοδοσίας σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού – με τις πλουσιότερες χώρες να είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με τις αναδυόμενες οικονομίες – και έναν διαχωρισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ σε επίπεδο απόδοσης αγοράς εργασίας.

Στην Ευρώπη, η απασχόληση είναι καλύτερα προστατευμένη και πλέον σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχή προ-πανδημίας, αλλά η οικονομική απόδοση δεν έχει ανακάμψει πλήρως χάνοντας έδαφος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες συμβαίνει το αντίστροφο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή