Ανασχετικός παράγοντας για το λιανεμπόριο αποτελούν τα νέα περιοριστικά μέτρα για την παραλλαγή Όμικρον που δρομολογήθηκαν στη Γερμανία λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προειδοποιεί ο σύνδεσμος λιανεμπόρων της χώρας σε ένα χρονικό διάστημα που παραδοσιακά αποτελεί ένα από τα καλύτερα της χρονιάς για τον εμπορικό κόσμο.

Σε έκθεση του συνδέσμου HDE, που περιλαμβάνει σφυγμομέτρηση σε 1.600 καταστήματα, εντοπίστηκε πτώση κατά μέσο όρο ύψους 26% στις πωλήσεις (εκτός τροφίμων), με τα καταστήματα ενδυμάτων να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζημιά με απώλειες ύψους 35% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Τα ποσοστά επισκεψιμότητας στο εμπορικό κέντρο των πόλων υποχώρησε κατά 41% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με τη φετινή εορταστική περίοδο να προμηνύεται ίσως και χειρότερη από την περσινή χρονιά, όταν το λιανεμπόριο ήταν ανοιχτό (αν και με όριο πελατών) και μόνο η εστίαση ήταν κλειστή λόγω των μέτρων.

Οι ζημιές για το Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι θα ανέβουν στα 5,5 δισ. ευρώ, με το 77% των καταστημάτων να «βλέπει» αρνητικές προοπτικές για τις επόμενες εβδομάδες.

Πλέον η πρόσβαση των πελατών στα καταστήματα γίνεται ακόμη πιο αυστηρή, καθώς τα νέα μέτρα ορίζουν πως ουδείς ανεμβολίαστος μπορεί να εισέλθει σε κατάστημα, παρά μόνο σε μαγαζιά αναγκαίων αγαθών, όπως τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι και τα φαρμακεία.

«Η εισαγωγή ακόμη πιο αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό στα καταστήματα συνιστά μια δραματική διαταραχή στις πωλήσεις των Χριστουγέννων» ανέφερε σε ανακοινωθέν του ο πρόεδρος του συνδέσμου, Στέφαν Γκενθ. Για το λόγο αυτό οι λιανέμποροι ζητούν από την κυβέρνηση νέα μέτρα στήριξης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο νέο αυτό πλήγμα.

«Το λιανεμπόριο είχε στηρίξει τις ελπίδες του για ανάκαμψη στις πωλήσεις των Χριστουγέννων» επεσήμανε ο κ. Γκενθ, κάνοντας λόγο για καταστροφικές προοπτικές για τον κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή