Ως αλλαγή σελίδας και εντολή ανανέωσης, χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, που χαρακτηρίστηκαν από το ρεκόρ συμμετοχής,  στη διαδικασία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τη διαφορά των 9 μονάδων την πρώτη Κυριακή (με καταμετρημένο το 91,77% των ψηφοδελτίων) από τον δεύτερο διεκδικητή Γιώργο Παπανδρέου καθίσταται το  φαβορί για την επικράτηση και την ανάδειξή του στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Ο ευρωβουλευτής, που είχε ως βασικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας, το σύνθημα της ανανέωσης, συσπείρωσε σχεδόν το 37% των 270.000 πολιτών που μετείχαν στην διαδικασία εκλογής «από την βάση».

Η επόμενη μέρα

Η ανανέωση «και όχι η ανακύκλωση», όπως την περιέγραψε και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, αποδείχθηκε ισχυρό σύνθημα που δεν κατάφερε να το κερδίσει κανείς, ούτε η εμπειρία των αντιπάλων του ούτε η πολιτική τους τοποθέτηση.

«Δύναμή μου είναι η βάση της παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή. Θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει», είπε μεταξύ άλλων στις πρώτες του δηλώσεις.

Πρόθεση από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, χωρίς αποκλεισμούς, ακόμα και για τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.  Από εκεί και πέρα, δεν διαφαίνεται διάθεση παραίτησης από κανέναν – πράγμα που σημαίνει ότι οι χαμένοι θα διεκδικήσουν την παρουσία τους την επόμενη μέρα, ως τάσεις. Και πάλι, εντός και όχι εκτός του κόμματος.

Όπως εκτιμάται ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει συμμαχίες προς τον δεύτερο γύρο- όχι όμως απαραίτητα και δηλώσεις στήριξής του,  είτε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, είτε από τους υπόλοιπους υποψηφίους που έμειναν εκτός.

Κάλεσμα Παπανδρέου για τον β’ γύρο

Ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε την απόφαση να συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο παρά το σαφές προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη, που σύμφωνα με κάποιους θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σκοπεύει να κινηθεί στην κατεύθυνση ανάδειξης της προοδευτικής ταυτότητας της παράταξης. «Αυτήν την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης. Αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα», δήλωσε  ο κ. Παπανδρέου.

Γεγονός είναι ωστόσο, ότι ο κ. Παπανδρέου, μπορεί να έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσοστό, έχει όμως πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσει έναντι του συνυποψηφίου του.  Ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, αναμένεται να επιχειρήσει να προσελκύσει κάποιους από τους ψηφοφόρους που προτίμησαν στον πρώτο γύρο είτε τον Χάρη Καστανίδη με τον οποίο συνυπήρξαν στο ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ, είτε τον Παύλο Γερουλάνο.

Το τι θα κάνει και ο τέταρτος στις εκλογές, Π. Χρηστίδης θα φανεί επίσης τις επόμενες ώρες, αν και κάποιοι δεν αποκλείουν να στηρίξει Ανδρουλάκη καθώς και ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για την ανάγκη ανανέωσης του χώρου.

Την Τρίτη ανακοινώνει ο Λοβέρδος ποιον θα στηρίξει

Το θέμα ωστόσο είναι τι θα κάνουν κυρίως οι ψηφοφόροι, που επέλεξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιστρέφει από σήμερα στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και όπως επιχείρησε να αναδείξει με τη δήλωσή του χθες το βράδυ, το στοίχημα της παράταξης είναι η σεμνότητα και η ενότητα.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ανέφερε έως αύριο Τρίτη θα ανακοινώσει ποιον θα στηρίξει. Όπως είπε, είναι πολιτικός θέσεων που ποτέ δεν κρύφτηκε και γι΄ αυτό θα πάρει θέση και τώρα.Όπως αποκάλυψε, πριν προχωρήσει σε ανακοινώσεις, θα μιλήσει με τους συνεργάτες του, βουλευτές και μη, καθώς όπως είπε σέβεται εκείνους που τον πλαισίωσαν.

Ο κ. Λοβέρδος, τόνισε ότι το κυρίως μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες είναι η ανανέωση. Από πολλούς η πρότασή του αυτή εκτιμάται ότι δείχνει διάθεση να στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη που εξελέγη πρώτος ακριβώς γιατί μιλούσε για ανανέωση.

Από την άλλη στον Σκάι ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να κατέβει στις εκλογές άλλαξε τα δεδομένα καθώς, όπως είπε, πήρε ψηφοφόρους από τον ίδιο, όπως π.χ. στη Δυτική Ελλάδα.

Κι αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως αιχμή κατά Παπανδρέου και ως απόφαση στήριξης Ανδρουλάκη, ωστόσο, όλα θα κριθούν τις επόμενες ώρες.

Σχετικά με τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές, τόνισε ότι αποτελούν πολιτικό θέμα, καθώς αποδεικνύει ότι η παράταξη είναι παρούσα. Έκανε μάλιστα λόγο για ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Ευχαρίστησε τις δεκάδες χιλιάδες που τον ψήφισαν λέγοντας ότι θα συνεχίσει και πως δεν θα τους εγκαταλείψει.

Όπως είπε στη μάχη των ιδεών σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, το όνομα, την ταυτότητά του αλλά και την προσδοκία για υπερδιπλασιασμό δυνάμεων κέρδισε, ωστόσο έχασε στην κάλπη.

Στο ερώτημα εάν ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής, ο κ. Λοβέρδος είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει για λογαριασμό του και πως θα ήταν και «λίγο προβοκατόρικο» να πει κάτι εναντίον του. «Να τον ρωτήσετε εσείς. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό», είπε στους δημοσιογράφους.

Τα αποτελέσματα

Με καταμετρημένο το 91,77% (245.921) αυτού του συνόλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 90.250 και 36,96%.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησε με 67.938 και 27,82%.

Και ο Ανδρέας Λοβέρδος στην τρίτη θέση με 63.553 και 26,03%.

Ο Παύλος Χρηστίδης κατέκτησε την τέταρτη θέση με 3,25% και 7930 ψήφους, ο Χάρης Καστανίδης 2,96% και 7233 ψήφους και ο Παύλος Γερουλάνος 2,98% και 7274.

Μεγάλος νικητής η συμμετοχή

Αξιοσημείωτο για την απήχηση της εκλογικής διαδικασίας και ίσως την προοπτική του ΚΙΝΑΛ είναι η υψηλή συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος, καθώς σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2017, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 25%, από 212.000 στις 267.000 περίπου.

Η προσέλευση του κόσμου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ήταν τέτοια, που σύμφωνα με τα στοιχεία, τις απογευματινές ώρες ψήφιζαν κατά μέσο όρο 380 άνθρωποι κάθε λεπτό.

Συγκεκριμένα, χθες μετά τις 11 το πρωί, ο ρυθμός έφτασε τους 500 ψηφοφόρους ανά λεπτό, ενώ έπεσε στους 430 ανά λεπτό μόνο αργά το μεσημέρι.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν τέτοια, που για κάποια εκλογικά κέντρα αποφασίστηκε να δοθεί σιωπηρή παράταση της ψηφοφορίας και μετά τις 20.00 το βράδυ. Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, αυτή η παράταση, έγινε αυστηρά για τα εκλογικά κέντρα που παρατηρείθηκε κοσμοσυρροή, για να μπορέσουν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες, ακόμη και μετά το τέλος του χρονικού ορίου.

Αλλάζουν οι συσχετισμοί δύναμης στην Κεντροαριστερά;

Κατόπιν αυτών, η αμφισβήτηση της δυναμικής του Κινήματος Αλλαγής (που μπορεί, στο επόμενό του συνέδριο, να ξαναλέγεται ΠΑΣΟΚ) είναι πια παρελθόν: με 270.000 ψηφοφόρους στην κάλπη, αυξημένη συμμετοχή από το 2017 και ένα δημοσκοπικό ποσοστό που ξεπερνάει το 10%, το ΚΙΝΑΛ μπαίνει δυναμικά πλέον στην τελευταία ευθεία για τις εθνικές κάλπες, διεκδικώντας την ολική του επαναφορά στο προσκήνιο, όπως επισημαίνουν ΤΑ ΝΕΑ.

Κι αυτό είναι ένα από τα σημεία που χθες κοιτούσαν με ενδιαφέρον και τα υπόλοιπα κομματικά επιτελεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα