Στις σύγχρονες κοινωνίες η απειλή της κλιματικής αλλαγής και οι συνέπειες που θα επιφέρει στον πλανήτη αλλά και στην ανθρωπότητα απασχολούν όλο και περισσότερους τους πολίτες των ανεπτυγμένων χωρών. Ωστόσο μόνο τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε να ενημερωνόμαστε και να αποκτούμε ολοένα και περισσότερο οικολογική συνείδηση, καθώς και  συνήθειες που βοηθούν στην προστασία του πλανήτη, όπως για παράδειγμα αυτή της ανακύκλωσης.

Η εξοικείωση με την πρακτική της ανακύκλωσης και των μικρών καθημερινών συνηθειών που μπορούμε να υιοθετήσουμε, θα πρέπει να ξεκινάει από τη νεαρή ηλικία. Η σωστή ενημέρωση των παιδιών μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που η οικογένεια και το νοικοκυριό ανακυκλώνει και να συμβάλει στη συνολική προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη.

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης έχει στο επίκεντρο της δράσης της την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, παράγοντας εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (από την προσχολική αγωγή μέχρι και το Λύκειο) και υλοποιώντας, εδώ και χρόνια, σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις στα σχολεία πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και με τη συνεργασία Διαδημοτικών, Οικολογικών φορέων και ΜΚΟ και με την σύμπραξη της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της σχολικής κοινότητας, η ΕΕΑΑ καταφέρνει, μέσα από τα εκπαιδευτικά της προγράμματα, να ενημερώνει κάθε χρόνο πάνω από 30.000 μαθητές για την αξία της ανακύκλωσης και την ορθή χρήση του μπλε κάδου.

Πιο συγκεκριμένα:

Με το πρόγραμμα «Ανακύκλωση στο σχολείο – Αλλάζοντας συμπεριφορές» η ΕΕΑΑ, συνεργαζόμενη με τους Δήμους, τοποθετεί τροχήλατους μπλε κάδους 360 λίτρων εντός των σχολικών μονάδων και οργανώνει εκπαιδευτικές παρουσιάσεις στις τάξεις με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, προγράμματα όπως το «Ανακάλυψε και εσύ πως ανακυκλώνεις σωστά στον μπλε κάδο», το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας,  εμπεριέχει πλήθος εκπαιδευτικών τεχνικών όπως παιχνίδια και βιωματικές ασκήσεις. Εκπαιδευτικοί φάκελοι αποστέλλονται, μέσω των Δήμων, στα σχολεία και περιέχουν χρονοδιάγραμμα και πλάνο μαθημάτων Ανακύκλωσης Συσκευασιών, αναλυτικό οδηγό μαθημάτων με βοηθήματα, ενημερωτικό έντυπο για την Ανακύκλωση Συσκευασιών, αφίσα και εκπαιδευτικό βίντεο, ενώ για τις ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος έχει αναπτυχθεί ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα ώστε οι εκπαιδευτικοί να αντλούν περαιτέρω υποστηρικτικό υλικό.

Άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το «Πλαστικά μετά τη χρήση; Η Θέση τους είναι στον μπλε κάδο, μακριά από τις  γαλάζιες  θάλασσες» εστιάζει στην εκπαίδευση για την αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλαστικά απορρίμματα. Το πρόγραμμα αυτό έχει επίσης εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και υλοποιείται σε τουριστικούς, νησιωτικούς και παράκτιους Δήμους, με την συνεργασία του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη (MiO – ECSDE), με στόχο να ενισχύσει την περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά της εκπαιδευτικής κοινότητας και των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης ώστε να αποφεύγεται η επιβάρυνση των ακτών και θαλάσσιων οικοσυστημάτων από πλαστικά απόβλητα.

Περαιτέρω σε συνεργασία με την MKO NoWaste21  συμμετέχει και υποστηρίζει την υλοποίηση του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού Προγράμματος για την Κυκλική Οικονομία «ΕΠΑΓΩΓΗ» με την πιλοτική εφαρμογή Διαλογής στην πηγή πολλαπλών ρευμάτων σε σχολεία Δήμων της χώρας, ενώ σε συνεργασία με Δήμους που υλοποιούν σχολικά Πρωταθλήματα Ανακύκλωσης (Followgreen) είτε σταθερά προγράμματα σχολικής ανακύκλωσης με επιβράβευση της συμμετοχής (όπως ο Δήμος Παύλου Μελά με το πιλοτικό πρόγραμμα 80 σχολικών μονάδων και τη δράση Tropa Verde) η ΕΕΑΑ υποστηρίζει την διεξαγωγή τους ή / και απονέμει χρηστικά δώρα στα σχολεία που διακρίνονται.

Επιπλέον, το πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΕΑΑ περιλαμβάνει υποδοχή και ξενάγηση μαθητών σε ΚΔΑΥ της χώρας, όπου δίνεται η δυνατότητα στην μαθητική κοινότητα να δει από κοντά όλη τη διαδικασία παραλαβής,  διαλογής, διαχωρισμού και δεματοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας. Σε ετήσια βάση  περίπου 2500 μαθητές επισκέπτονται Κέντρα Διαλογής σε όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο, οι δράσεις της ΕΕΑΑ δεν σταματούν στις σχολικές αίθουσες, αφού τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να μάθουν περισσότερα για την ανακύκλωση μέσα από ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις όπως το Λούνα Παρκ και η Μουσική Συναυλία της Ανακύκλωσης, που διοργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με την συνεργασία σε Δήμους της χώρας.

Sponsored article

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες
Green |

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες

Ως το καταλληλότερο μέρος «για να εστιάσουμε στην υπαρξιακή πρόκληση για τους ωκεανούς μας και την αδυσώπητη σύνδεση τους με την κλιματική κρίση» χαρακτήρισε την Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.