Για «μόνιμους πληθωριστικούς κινδύνους» μακροπρόθεσμα, προειδοποίησε ο αναπληρωτής Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας διαμετρικά αντίθετη άποψη με τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι τέτοιες πιέσεις πιθανότατα δεν θα ενισχυθούν.

Ο Φλοριάν Τονκάρ, αναπληρωτής του νέου υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα μετριαστεί στο 2% ή στο 3% μετά την υποχώρηση της έκρηξης της Covid-19, χαλαρώνοντας τη συμπίεση του κόστους ζωής στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι αυξανόμενοι μισθοί και οι δαπάνες για τη φιλόδοξη ατζέντα της Γερμανίας σχετικά με το κλίμα, εκτιμάται ότ θα συμβάλουν στην ενίσχυση των τιμών.

«Ίσως όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μόνιμους πληθωριστικούς κινδύνους», δήλωσε ο Τονκάρ στο Bloomberg Television στο Βερολίνο την Πέμπτη.

Τόσο ο Τονκάρ όσο και ο Λίντνερ προέρχονται από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις. Ο Τόνκαρ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του κόμματος για υπερβολικό πληθωρισμό όπως επίσης και τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, που ανέλαβε καθήκοντα την Τετάρτη, θα επιστρέψει σε «αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες» από το 2023.

Ο Λίντνερ αυτή την εβδομάδα πρότεινε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψει το διογκούμενο δημόσιο χρέος να καθορίζει την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Η γερμανική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την αύξηση των τιμών και θα συνυπολογίσει τον πληθωρισμό στις δημοσιονομικές αποφάσεις της, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή