Η παραλλαγή Όμικρον έφτασε και στην Κίνα, μεταδίδουν την Τρίτη κρατικά ΜΜΕ, την ώρα που εργοστάσια της χώρας αναγκάζονται να κλείσουν για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι αρχές της πόλης Τιεντσίν στη βορειοανατολική Κίνα ανίχνευσαν την Όμικρον σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από το εξωτερικό, χωρίς να διευκρινίσουν από ποια ακριβώς χώρα, ανέφερε Tianjin Daily.

Στο μεταξύ, πολλές εταιρίες ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους σε ένα από μεγαλύτερα κέντρα μεταποίησης στην Κίνα, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την έξαρση της Covid-19 σταματώντας την παραγωγή προϊόντων, από μπαταρίες και ενδύματα έως βαφές υφασμάτων και πλαστικά.

Τουλάχιστον 20 εισηγμένες εταιρίες διέκοψαν τις δραστηριότητές τους σε περιοχές της Τζετζιάνγκ, επαρχίας με τεράστιο βιομηχανικό τομέα που αντιστοιχεί περίπου στο 6% του κινεζικού ΑΕΠ και παράγει πολλά προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή.

Ανησυχία σε 3 πόλεις

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται σε καραντίνα και εγχώριες πτήσεις ανεστάλησαν καθώς αξιωματούχος της εθνικής επιτροπής υγείας δήλωσε ότι η έξαρση σε τρεις πόλεις –Νίνγκμπο, Σαοσίνγκ και Χανγκτζόου– εξελίσσεται με «σχετικά γρήγορους» ρυθμούς.

Οι τρεις πόλεις αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% του ΑΕΠ της επαρχίας, που πέρυσι ανήλθε σε περίπου 6,46 τρισ. γουάν (1,02 τρισ. δολάρια).

Η Τζετζιάνγκ ανακοίνωσε 44 κρούσματα τοπικής μετάδοσης στις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 217 σε μόλις μία εβδομάδα από τότε που ανακοινώθηκε το πρώτο περιστατικό στις 6 Δεκεμβρίου. Πριν από το τελευταίο αυτό ξέσπασμα, η επαρχία είχε ανακοινώσει μόνο ένα κρούσμα τοπικής μετάδοσης φέτος.

Η περιοχή της Τζενχάι, στην πόλη-λιμάνι Νίνγκμπο, εξέδωσε οδηγία να ανασταλεί η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων με εξαίρεση αυτών που είναι απαραίτητες για την καθημερινή ζωή και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τα εργοστάσια πετροχημικών μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν αλλά με μειωμένη παραγωγή.

Στις μεγάλες βιομηχανίες της Τζενχάι περιλαμβάνονται εταιρίες μηχανημάτων και χημικών. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης εργοστάσια με επενδύσεις από πάνω από 700 ξένες εταιρίες, μεταξύ των οποίων η LG Electronics και η Toshiba, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τοπικής κυβέρνησης της Τζενχάι.

Στη Χανγκτζόου, την πρωτεύουσα της επαρχίας Τζετζιάνγκ, πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει αναστολή της παραγωγής προς το χρηματιστήριο της Σανγκάης.

«Το κλείσιμο των εργοστασίων στη Τζετζιάνγκ θα επηρεάσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε πολλούς κλάδους, κυρίως την υφαντουργία», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαοπένγκ Σινγκ, οικονομολόγος της ANZ Research. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη έξαρση μπορεί να χρειαστεί 40 ημέρες για να εξαλειφθεί, το οποίο σημαίνει ότι η παραγωγή δεν θα μπορέσει να επανεκκινήσει πριν από το νέο κινεζικό έτος, που πέφτει την 1η Φεβρουαρίου.

Στην Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια η Covid-19, κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να περιορίσει την εξάπλωση την άνοιξη του 2020, υιοθετώντας δραστικά μέτρα περιορισμού. Ωστόσο συχνά εμφανίζονται σποραδικές εστίες.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ειδικές εγκαταστάσεις στην παράκτια επαρχία των 64,4 εκατ. κατοίκων, ενώ πάνω από 20.000 είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πάνω από 465.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή