Την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης ανέργων, μέσω τηλεκατάρτισης και όχι δια ζώσης, ζητά ο Ελληνικός Σύνδεσμος εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, επισημαίνοντας τους κινδύνους υπερμετάδοσης της covid-19.

«Η δια ζώσης κατάρτιση 20.000 ανέργων δημιουργεί συνθήκες μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού, καθιστώντας επιβεβλημένη την πραγματοποίηση του προγράμματος μέσω τηλεκατάρτισης», σημειώνει σε επιστολές του ο Σύνδεσμος.

Με τις επιστολές της ΕΛΣΕΚΕΚ προς τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εργασίας ζητάει, η υλοποίηση του Προγράμματος Voucher ανέργων 30-49 ετών που θα υλοποιηθεί άμεσα από το υπουργείο Εργασίας να γίνει μέσω Τηλεκατάρτισης, αντί δια ζώσης διδασκαλίας (όπως προβλεπόταν αρχικά), λόγω της πανδημίας του COVID-19 που βρίσκεται σε πρωτοφανή έξαρση.

Αναλυτικά σημειώνει τα εξής:

«Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που περιλαμβάνονται στο σχετικό Μητρώο του Υπουργείου Εργασίας για να παρέχουν σχετικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί με βάση τη δυνατότητά τους να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω Τηλεκατάρτισης, καθώς διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνολογική υποδομή.

Αντίστοιχα προγράμματα voucher, όπως και το πρόγραμμα ανέργων στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας, έχουν πραγματοποιηθεί – στο πολύ πρόσφατο παρελθόν – με αντίστοιχη μέθοδο, λόγω των μέτρων πρόληψης για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.

Δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων στα συγκεκριμένα προγράμματα είναι ανεμβολίαστοι και η συγκέντρωσή τους στον ίδιο κλειστό χώρο, με μεγάλη διάρκεια ημερήσιας παραμονής (6ωρη διδασκαλία) για αρκετές εβδομάδες, δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την υπερμετάδοση του ιού και στους εμβολιασμένους, οι ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων πρέπει να επανεξετάσουν το συγκεκριμένο θέμα. Επιπρόσθετα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μεταξύ των ωφελουμένων του προγράμματος υπάρχουν άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά στο να παρακολουθήσουν δια ζώσης την κατάρτιση. Αν δεν υπάρξει κάποια μέριμνα, τα άτομα αυτά ενδέχεται να χάσουν την ευκαιρία συμμετοχής στο πρόγραμμα εξαιτίας του λόγου αυτού.

Σημειώνουμε ότι στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον COVID-19, προβλέπεται η δυνατότητα και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα ΚΔΒΜ των ΑΕΙ, στο ΕΚΔΔΑ, σε σχολεία για μαθητές ευάλωτων ομάδων, καθώς και σε Δημόσιες Σχολές Εκπαίδευσης, Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης ενστόλων.

Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα voucher αφορά 20.000 ανέργους, κρίνεται επιβεβλημένο, η εκπαίδευσή τους να πραγματοποιηθεί μέσω Σύγχρονης Τηλεκατάρτισης, προστατεύοντας την υγεία τόσο των ίδιων των συμμετεχόντων, όσο και των εκατοντάδων εργαζομένων και εκπαιδευτών των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων