
Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αυξήθηκε κατά την εβδομάδα έως την 12η Δεκεμβρίου 2021, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 88,5 μονάδες από τις 87,5 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή αυξήθηκαν οι επιδόσεις του υποκλάδου της αγοράς εργασίας (κατά 1 μονάδα), και της υγείας (κατά 0,8 μονάδες) ενώ από την άλλη μεριά μειώθηκε ο υποδείκτης της ζήτησης κατανάλωσης.
Για την Ευρωζώνη, της οποία τα στοιχεία προέρχονται από την Oxford Economics, δεν υπάρχει ανανέωση των προβλέψεων αυτήν την εβδομάδα.
Aπό 86,7 μονάδες την εβδομάδα έως τις 14 Νοεμβρίου έφτασε στις 85,5 μονάδες την εβδομάδα έως τις 21 Νοεμβρίου.


Προβλέψεις ΑΕΠ έως το 2024
Δεν υπάρχει αλλαγή στις προβλέψεις.
Εκτιμάται ότι για το σύνολο του 2021 θα πρέπει να αναμένουμε ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 9,29% για την ελληνική οικονομία.
Αυτό μας οδηγεί στο να απορρίψουμε πιο συντηρητικές προβλέψεις που θεωρούσαν ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2021 θα είναι της τάξης του 6-7% περίπου και να επικεντρωθούμε περισσότερο στις εκτιμήσεις της Oxford Economics που εκτιμά ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 8,57% για το 2021.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Consensus Economics προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της (Δεκέμβριος 2021) για την ελληνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, αύξησε τον εκτιμώμενο ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2021 από 7% (στις εκτιμήσεις της του Νοεμβρίου) σε 7,6%, ενώ για το 2022 τις μείωσε από 4,1% σε 3,9%.
Πανδημία και Οικονομία
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης της υγείας παρουσιάζει βελτίωση εξαιτίας της μείωσης του μέσου όρου του ημερήσιου πλήθους κρουσμάτων από covid-19 κατά την εβδομάδα αυτή (5236 κρούσματα κατά μέσο όρο κάθε μέρα, από 5953 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα) παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ημερήσιοι θάνατοι λόγω της πανδημίας (από 90,9 κατά μέσο όρο κάθε μέρα σε 93,3 κατά μέσο όρο κάθε μέρα).

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.


Latest News

Δασμοί και αβεβαιότητα φέρνουν ύφεση – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Όταν οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν τι να περιμένουν από το διεθνές περιβάλλον, είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης