Με θετικό απολογισμό κλείνει η χρονιά αναφορικά με τα επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, παρά την διογκούμενη ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον. Με τον τρόπο αυτό η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με τα επίπεδα κατανάλωσης να συνεχίζουν να τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και τον αντίκτυπο της στην οικονομία, τα επόμενα τρίμηνα.

Συγκεκριμένα, για το μήνα Δεκέμβριο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ κατέγραψε νέα αύξηση στο 115,8, από το αναθεωρημένο 111,9 του Νοεμβρίου. Πρόκειται για μια επίδοση αρκετά υψηλότερη σε σχέση με το 110,8 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ωστόσο, αναλυτές της αμερικανικής αγοράς επιμένουν να κρατούν… μικρό καλάθι φοβούμενοι πως η έκρηξη των κρουσμάτων της Όμικρον, που πλέον είναι το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, μπορεί να προκαλέσει ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Μόλις χθες η Goldman Sachs προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τους αμερικανικούς ρυθμούς ανάπτυξης την ερχόμενη χρονιά, επικαλούμενη την Όμικρον αλλά και τη διαφαινόμενη αποτυχία έγκρισης του πακέτου κοινωνικών δαπανών από τη Γερουσία. Το πακέτο έχει εγκριθεί από τη Βουλή, αλλά φαίνεται πως δεν συγκεντρώνει τις απαραίτητες ψήφους για να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Έτσι, η Goldman Sachs, σε σημείωμα της, περιέκοψε τις προβλέψεις της κάνοντας λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 2% το πρώτο τρίμηνο και 3% και 2,75% τα επόμενα δύο τρίμηνα. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της μιλούσαν για ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 3%, 3,5% και 3% τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή