
Αλγόριθμος που ανέπτυξε η γερμανική BioNTech σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης InstaDeep μπορεί να αναγνωρίζει δυνητικά επικίνδυνες παραλλαγές του κορωνοϊού σε σχεδόν πραγματικό χρόνο αντί σε μήνες.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι το «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης», ή EWS, δοκιμάζεται εδώ και έναν χρόνο. Στο διάστημα αυτό αναγνώρισε με επιτυχία το 90% των παραλλαγών ανησυχίας και ενδιαφέροντος που αργότερα κατονόμασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Κατά μέσο όρο, ο αλγόριθμος εντόπισε τα δυνητικά επικίνδυνα στελέχη δύο μήνες πριν από την επιβεβαίωση του ΠΟΥ. Μάλιστα η Όμικρον αναγνωρίστηκε ως παραλλαγή υψηλού ρίσκου την ίδια ημέρα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η πλήρης γενετική αλληλουχία της.
Διαβάστε επίσης:ΠΟΥ – Σε δύο μήνες το 50% των Ευρωπαίων θα έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό
«Περισσότερες από 10.000 νέες ιικές αλληλουχίες ανακαλύπτονται κάθε εβδομάδα, και οι ειδικοί απλά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε περίπλοκα δεδομένα αυτής της κλίμακας» δήλωσε ο Κάριμ Μπέγκουιρ, διευθύνων σύμβουλος της InstaDeep.
Το σύστημα περιγράφεται σε μελέτη των δύο εταιρειών που παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.
Πώς λειτουργεί
Σε πρώτη φάση το EWS τροφοδοτήθηκε με τις αλληλουχίες χιλιάδων γνωστών παραλλαγών του κοροναϊού ώστε να μάθει να αναγνωρίζει δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις.
Για να εκτιμήσει τον κίνδυνο μιας νέας παραλλαγής, ο αλγόριθμος υπολογίζει πόσο αποτελεσματικά μπορεί να συνδεθεί η πρωτεΐνη-ακίδα του κοροναϊού στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων. Όσο πιο υψηλή η βαθμολογία, τόσο πιο επικίνδυνη είναι δυνητικά η νέα παραλλαγή. Ταυτόχρονα, το σύστημα βαθμολογεί κάθε νέα παραλλαγή και ως προς την ικανότητά της να διαφεύγει από τα αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός ή η φυσική λοίμωξη. Σε συνδυασμό, οι δύο αυτές βαθμολογίες επιτρέπουν την εκτίμηση κινδύνου.
Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την γενετική επιτήρηση της πανδημίας, δεδομένου ότι μόνο στην πρωτεΐνη-ακίδα έχουν καταγραφεί πάνω από 13.000 μεταλλάξεις που χρήζουν διερεύνησης, λένε οι δύο εταιρείες.
Νέες παραλλαγές ανιχνεύονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα: τον Σεπτέμβριο του 2020 καταγράφηκαν περίπου 300 νέες παραλλαγές, αριθμός που εκτοξεύτηκε στις 7.000 τον Αύγουστο του 2021 και στις 12.000 τον περασμένο Δεκέμβριο.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες