Σε σταθερή καθοδική τροχιά φαίνεται πως έχει εισέλθει το Bitcoin, καθώς τα assets υψηλού ρίσκου έχουν χάσει την λάμψη τους αφότου η Federal Reserve έστειλε σήμα απόσυρσης των μέτρων στήριξης και έναρξης της ανοδικής πορείας των αμερικανικών επιτοκίων.

Μόνο την Παρασκευή, οι απώλειες του κυριότερου ψηφιακού νομίσματος ξεπέρασαν το 12% χάνοντας το «μαξιλάρι» των 36.000 δολαρίων, ενώ σήμερα προστέθηκε μια ακόμη πτώση της τάξεως του 5% στα 30.528 δολάρια. Με τον τρόπο αυτό το Bitcoin κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα του από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ οι απώλειες του από το υψηλό ρεκόρ του Νοεμβρίου πλησιάζουν το 50%!

Όχι βεβαίως πως η πορεία και των έτερων κρυπτονομισμάτων είναι καλύτερη, καθώς ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Ενδεικτική η υποχώρηση του Ether κατά σχεδόν 12% μέσα στο 24ωρο ή περίπου κατά 30% από τις αρχές της χρονιάς. Όμως αναμφισβήτητα η ελεύθερη πτώση του Bitcoin είναι σημείο αναφοράς.

Σε κάθε περίπτωση οι συνολικές απώλειες για τον κλάδο είναι ιλιγγιώδεις! Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, η χρηματιστηριακή αξία του Bitcoin έχει μειωθεί κατά 600 δισ. δολάρια, ενώ συνολικά από την αξία της αγοράς των crypto έχει γίνει… καπνός πάνω από 1 τρισ. δολάρια.

Βεβαίως, οι απότομες όσο και τεράστιες διακυμάνσεις, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ήταν ανέκαθεν ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολύ γερά… νεύρα από τους παίκτες του κλάδου. Όμως, αυτή τη φορά ένα στοιχείο ξεχωρίζει: οι προθέσεις της Fed έχουν προκαλέσει ανάλογο αντίκτυπο τόσο στην αγορά των κρυπτονομισμάτων όσο και στις μετοχές της Wall Street, με αμφότερες να κινούνται καθοδικά από την έναρξη της νέας χρονιάς.

Επιπλέον τα crypto έχουν μπροστά τους και τον σκόπελο της δημοσίευσης, ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα, της προκαταρκτικής έκθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης για την στρατηγική της απέναντι στα ψηφιακά assets, την ώρα που και η Federal Reserve από την πλευρά της έθεσε προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση την μελέτη της για το ψηφιακό δολάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα