Η Ευρώπη έχει πληρώσει περισσότερο από άλλες ηπείρους για αυτές τις κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ και μιας στην Κίνα.

Εντυπωσιακό είναι ότι οι χώρες όπου ξεκίνησε η κρίση είναι αυτές που εμφανίστηκαν ισχυρότερες.

Η κρίση του 1929 στέρησε για πάντα από την Ευρώπη τη θέση της ως ηγετικής δύναμης στον κόσμο και την αδιαμφισβήτητη μέχρι τότε πολιτιστική της επιρροή.

Ακόμη και αν οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν πάρει τα μαθήματά τους από την καταστροφική διαχείριση της κρίσης του 1929 και έχουν διαχειριστεί καλύτερα την κρίση του 2008 βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα οι ανισότητες έχουν αυξηθεί και οι λαϊκιστές μπόρεσαν να εργαλειοποιήσουν την αγωνία του κόσμου που προκλήθηκε από αυτή την αύξηση των ανισοτήτων για να επιστρέψουν στην εξουσία σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έρθουν πιο κοντά σε αυτήν σε άλλες.

Μια από τις συνέπειες ήταν το Brexit, αποδυναμώνοντας τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και εδραιώνοντας τη δύναμη των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι μεγάλες κρίσεις προκαλούν πάντα αύξηση της ανεργίας. Η οικονομική ανάκαμψη που ακολουθεί ωφελεί πρώτα τους άνδρες και μετά τις γυναίκες.

Η κρίση του Covid-19 ήταν ιδιαίτερα σοβαρή για τις γυναίκες. Σε πολλές χώρες, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για περισσότερο από ένα χρόνο. Τις περισσότερες φορές, είναι οι γυναίκες που έπρεπε να θυσιάσουν την καριέρα τους για να φροντίσουν τα παιδιά. Είναι επίσης οι γυναίκες που έχουν φροντίσει κυρίως ασθενείς με Covid-19. Σύμφωνα με μια μελέτη του ΟΟΣΑ: το 70% του ιατρικού επαγγέλματος, το 85% του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και περισσότερες από τους μισούς γιατρούς στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι γυναίκες.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, που θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης, ανέλαβαν περισσότερα χρέη κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19 από ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων (2008).

Αν το ποσοστό αθέτησης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού φαίνεται λιγότερο σημαντικό, είναι επειδή βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Ίσως τα χειρότερα έρχονται, καθώς οι πιστώσεις που χορηγήθηκαν, συχνά με τη βοήθεια των κρατών, δεν θα αποπληρωθούν παρά πολύ αργότερα.

Επιπλέον, η κολοσσιαία υποστήριξη του δημοσίου στις οικονομίες της ευρωζώνης είχε ως αποτέλεσμα ένα χαμηλότερο ποσοστό αθέτησης υποχρεώσεων για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε σύγκριση με τις αμερικανικές.

Η άνοδος της νομισματικής βάσης και του δημοσίου χρέους καταδεικνύει ξεκάθαρα την άνευ προηγουμένου οικονομική προσπάθεια που έχει γίνει για τη στήριξη της ευρωπαϊκής και αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Συμπερασματικά, δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη με την τρέχουσα υγειονομική κρίση και να καταργηθεί πολύ γρήγορα η βοήθεια για τους πιο ευάλωτους.

Επομένως, θα πρέπει να αποφευχθεί ότι ο αριθμός των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν αυξάνονται, τα κοινωνικά επιτεύγματα δεν μειώνονται ή ότι οι χώρες του Τρίτου Κόσμου μένουν πίσω στην οικονομική ανάκαμψη και τη διατήρηση της δημοκρατίας (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, οικονομική vs υγειονομική κρίση, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 2022).

Ακόμη, πρέπει να αναφερθεί ότι η κρίση του 1929, όπως και αυτή του 2008, ξεκίνησε με σημαντικές αθετήσεις σε στεγαστικά δάνεια, που οδήγησαν σε μεγάλες πιστωτικές απώλειες για τις τράπεζες. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούν οι ένοχοι των παγκόσμιων κρίσεων.

  • Το άρθρο αυτό στηρίζεται στο πρόσφατο βιβλίο των Cristina Peicuti και Jacques Beyssade, maintenant, le XXIe siècle peut vraiment commencer!, Editions Eyrolles, 2021

* Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός, Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών, Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων, Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ, Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Science Agora: Το πρώτο «Proof of Concept» πρόγραμμα, για το περιβάλλον και την ενέργεια, ξεκινά με υποστηρικτή την Google
Academia |

Science Agora: Το πρώτο «Proof of Concept» πρόγραμμα, για το περιβάλλον και την ενέργεια, ξεκινά με υποστηρικτή την Google

Ο Κόμβος Μεταφοράς Τεχνολογίας “SCIENCE AGORA”, Innovation to Society έχει στόχο να δημιουργήσει ένα δυναμικό και ολοκληρωμένο οικοσύστημα αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα με διεθνή απήχηση.

Συνεχείς δυσμενέστερες αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία
Academia |

Συνεχείς δυσμενέστερες αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

Όλα τα σενάρια για όλα τα μεγέθη παρουσιάζει κάθε Δευτέρα, από τον ot.gr, το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ με τους δείκτες που παράγει από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις

ΟΠΑ: Διπλό Μεταπτυχιακό στη Στατιστική και τα Χρηματοοικονομικά
Academia |

ΟΠΑ: Διπλό Μεταπτυχιακό στη Στατιστική και τα Χρηματοοικονομικά

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας και του προσανατολισμού στο στρατηγικό στόχο της διεθνοποίησης, προχώρησε στην πρώτη συμφωνία διπλού μεταπτυχιακού τίτλου με το Πανεπιστήμιο της Παβία στην Ιταλία.

O Καθηγητής Olivier Blanchard αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Academia |

O Καθηγητής Olivier Blanchard αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και επέστρεψε στο MIT το 1982. Διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος οικονομικών από το 1998 έως το 2003. Το 2008, πήρε άδεια για να υπηρετήσει ως Οικονομικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Ερευνητικού Τμήματος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου έμεινε μέχρι το 2015

Παγκόσμια Στρατηγική των Επενδυτικών Κεφαλαίων
Academia |

Παγκόσμια Στρατηγική των Επενδυτικών Κεφαλαίων

Σήμερα τα επενδυτικά κεφάλαια διαχειρίζονται 4.400 δισεκατομμύρια δολάρια. Δανείζονται για να εξαγοράσουν μια επιχείρηση και να εισπράξουν τη μέγιστη απόδοση για να αποπληρώσουν το δάνειό τους και να κερδίσουν χρήματα.