Προθάλαμος για την επίτευξη του στόχου να μπουν οι τίτλοι τέλους στην μνημονιακή περίοδο αποτελεί η 13η αξιολόγηση που κορυφώνεται την προσεχή Τρίτη – Τετάρτη με τις διαβουλεύσεις των επικεφαλής των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Οι τηλεδιασκέψεις επικεντρώνονται μεν στις δεσμεύσεις του τριμήνου, όμως το βλέμμα είναι στο μονοπάτι της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία και ο οδικός χάρτης δείχνει μία σειρά κινήσεων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος έως το φετινό καλοκαίρι.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι δημοσιονομικές εξελίξεις, τα μέτρα στήριξης και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ευρωζώνη λόγω της διπλής κρίσης σε υγειονομικό και ενεργειακό επίπεδο. Ταυτόχρονα τα κράτη – μέλη έχουν περάσει στη φάση επιστροφής στην δημοσιονομική κανονικότητα ΄και με τη δεσμευση στοχευμένων μέτρων στήριξης.  Σε αυτή την αξιολόγηση θα αποτελέσει αιχμή των διαβουλεύσεων η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού, πλειστηριασμοί και τα ζητήματα γύρω από τις τράπεζες, δικαιοσύνη, υγεία κλπ.

Μέτρα και μεταρρυθμίσεις

Κομβικής σημασίας είναι η εν εξελίξει αξιολόγηση κατά την οποία θα μπει στο τραπέζι η πρόοδος της Ελλάδας ως προς τη λίστα των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που δεσμευτηκε το 2018. Το πόρισμα της αξιολόγησης αναμένεται τον Φεβρουάριο και η θετική έκθεση δεν συνδέεται με δόση. Όμως βάλει σε τροχιά  το προσεχές, νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εκκρεμών προαπαιτούμενων ώστε η χώρα να εξέλθει από την ενισχυμενη μεταμνημονιακή εποπτεία έως τον Αύγουστο του 2022. Στο οικονομικό επιτελείο εστιάζουν στις θετικές εξελίξεις, έχοντας ως όπλα καταρχάς την καλύτερη από τα αναμενόμενα πορεία στο έλλειμμα για το 2021 (κατά 2 δισ. Ευρώ μικρότερο από το στόχο), αλλά και την πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις – δεσμεύσεις και την υψηλή ανάκαμψη.

Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Μονιμοποίηση φορολογικών ελαφρύνσεων εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες

Από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και οι πληροφορίες δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά προτίθενται να ζητήσει την εξόφληση των δύο δόσεων που απομένουν από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs). Η μία εκ των δύο δρομολογείται έπειτα από την επόμενη αξιολόγηση  που θα διεξαχθεί τον ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση τον Ιούνιο στο Eurogroup. Η άλλη που εκκρεμεί από το 2019 ενδέχεται να γίνει “πακέτο” με την τελευταία και έτσι η χώρα να εισπράξει το καλοκαίρι μαζί ένα ποσό της τάξεως των  1,5 δισ. Ευρώ.  Μετά τις κινήσεις εξόδου η Ελλάδα θα εισέλθει και με τη βούλα σε μία νέα περίοδο κατά την οποία πρώτον δεν θα βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς ελέγχου, ενώ παράλληλα θα δοθεί το σήμα σε αγορές και επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία άλλαξε σελίδα. Αποτελεί επίσης ένα ακόμα κάλεσμα για να έρθουν οι πολυπόθητες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, ούτως ώστε η χώρα να κατακτήσει -ίσως και το 2022 -εκ νέου την επενδυτική βαθμίδα που απώλεσε στην κρίση του 2010. Μετά την έξοδο από το καθεστώς της μεταπρογραμματικής αξιολόγησης η Ελλάδα θα αξιολογείται. Όμως θα ακολουθήσει μία σχετικά πιο χαλαρή παρακολούθηση και ο έλεγχος θα γίνεται εξάμηνο ( από τρίμηνο).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Προβλέψεις για ύφεση το 2023 στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη
Academia |

Προβλέψεις για ύφεση το 2023 στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη

Με βάση τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου 2023 για το πρώτο μισό του 2023, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα πρέπει να αναμένεται χαμηλότερος για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου και ελαφρώς καλύτερες για το δεύτερο μισό του 2023.