Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης σημειώνουν νέα άνοδο σήμερα, καθώς οι αγορές συνέχισαν να χωνεύουν το πιο επιθετικό από το αναμενόμενο μήνυμα που έστειλε η Fed νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

H απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ενισχυόταν κατά 2 μονάδες βάσης στο -0,05%, κάτω από το -0,023% που άγγιξε κάποια στιγμή την Πέμπτη. Πρόκειται για πιο ήπια κίνηση σε σχέση με αυτές των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, που είδαν τις αποδόσεις τους να αυξάνονται κατά 2 μονάδες βάσης περίπου.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης ενισχύθηκαν την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος, μετά τις κινήσεις στις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ, οι οποίες προεξοφλούν σχεδόν πέντε αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος.

Η Ιταλία στο στόχαστρο

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η Ιταλία, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν μετά από το ράλι αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ το κοινοβούλιο της πασχίζει να εκλέξει νέο πρόεδρο. Οι αρχηγοί των κομμάτων εμφανίζονταν πιο αισιόδοξοι την Πέμπτη να καταλήξουν σε έναν αμοιβαία αποδεκτό υποψήφιο για την προεδρία. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παραμένει υποψήφιος, αλλά οι προοπτικές του έχουν ατονήσει αυτή την εβδομάδα, καθώς πολλοί βουλευτές δεν είναι πρόθυμοι να τον υποστηρίξουν, εν μέρει επειδή φοβούνται ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ενισχύθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,40%. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων σημειώνουν ήπια άνοδο στο 1,71%, αφού το κόστος δανεισμού παγκοσμίως έχει πάρει την ανιούσα.

Τα ελληνικά ομολόγα

Να σημειωθεί πως η JP Morgan, παραμένει θετική για τα ελληνικά ομόλογα συστήνοντας long (ανοδικές) θέσεις, καθώς εκτιμώντας πως μετά και τις πιέσεις που δέχτηκαν το προηγούμενο διάστημα, η ζήτηση από «real money» μακροπρόθεσμους καλής ποιότητας επενδυτές θα αυξηθεί. Η στρατηγική που προτείνει μάλιστα η αμερικανική τράπεζα, η οποία προβλέπει ανάπτυξη στο 5,2% για την Ελλάδα το 2022, αφορά long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των πορτογαλικών, προβλέποντας σημαντική αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads κατά 50 μονάδες βάσης περίπου από τα σημερινά επίπεδα ως τα μέσα του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές