Στο μονοπάτι του καυτού πολιτικού σκηνικού που «στήνει» η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης έχει εισέλθει και η οικονομία, με αιχμή των πολιτικών αντεγκλήσεων, κυρίως, την διετή διαχείριση της πανδημίας, την ακρίβεια, αλλά και όσα έχουν γίνει στο επίπεδο των υποδομών στην πολιτική προστασία.

Στο κλίμα εκλογολογίας που καλλιεργεί κατά κύριο λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση ήρθε και η πρόταση μομφής να ταράξει τα νερά και να θυμίσει πως στη λίστα των μεγάλων προκλήσεων του 2022 προστίθενται το κλίμα πολιτικής σταθερότητας και της εκλογολογίας, σε ένα έτος που αναμφισβήτητα η οικονομία μπαίνει στη σκιά ενός προεκλογικού έτους με ορίζοντα το 2023.

Επενδυτές και ξένοι οίκοι καταγράφουν στις εκθέσεις τους μεταξύ άλλων την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, τις προοπτικές και στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία και ειδικά στο μέτωπο των επενδύσεων-μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών τοποθετώντας τις κάλπες στο 2023.

Οι αναλυτές

Ξένοι αναλυτές στο μπαράζ επιθέσεων που δημοσιεύουν για την ελληνική οικονομία εκπέμπουν ότι η σταθερότητα στο οικονομικό και μεταρρυθμιστικό σχέδιο της χώρας αποτελεί βασικό παράγοντα επιστροφής στη δημοσιονομική και οικονομική κανονικότητα μετά το σοκ της πανδημίας. Όπως επίσης και τις θετικές προοπτικές στην ανάπτυξη της διετίας που για το 2021 βλέπουν ανάπτυξη στο 8-9% και για το 2022 στο 5%.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη κίνηση του αμερικανικού κολοσσού JP Morgan, με την επέκταση του γραφείου της στην Ελλάδα, και το σχέδιό της για τη λειτουργία ενός hub τεχνολογίας και καινοτομίας, αποτελεί ένα πρόσφατο παράδειγμα αποστολή του μηνύματος εμπιστοσύνης στην χώρα μας σε όλη την επενδυτική κοινότητα. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας Jamie Dimon, σε όλες τις επαφές που είχε με την επίσκεψη του στην Ελλάδα εξέφρασε όπως λένε οι πληροφορίες την αισιοδοξία του για την πορεία οικονομία κάνοντας αναφορά στην πολιτική σταθερότητα, αλλά και στο μεταρρυθμιστικό έργο που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Στις καλές επιδόσεις του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης και ειδικά του σχεδίου για αύξησης των επενδύσεων με αιχμή την εκμετάλλευση των ποτών του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρονται και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί οι οποίοι αυτοί παράγοντες αποτελούν παράλληλα και τις προκλήσεις για εφέτος. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει για το 2022 επενδύσεις ύψους 11 δις ευρώ, που είναι ένας φιλόδοξος στόχος που απαιτεί μεταξύ άλλων έναν καθαρό πολιτικό δρόμο έως το 2023, δεδομένου πως ακόμα υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος της πανδημίας.

Στα ρίσκα και τις προκλήσεις που διαβλέπουν οι οικονομολόγοι αποτελεί η επίτευξη του στόχου για την επιστροφή στη δημοσιονομική κανονικότητα και αυτό προϋποθέτει ένα σταθερό κυβερνητικό σχέδιο στο μέτωπο της οικονομίας, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αλλαγές στο σύμφωνο σταθερότητας.

Από το οικονομικό επιτελείο έχει σταλεί σήμα σε ευρωπαίους εταίρους και επενδυτική κοινότητα για στοχευμένη πολιτική -ως προς τη λήψη των μέτρων στήριξης και των παροχών- για την επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής σταθερότητας ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022.

Διόλου τυχαία η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη κατά τη συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να είμαστε συνετοί και μετρημένοι με τα δημοσιονομικά γιατί έχουμε την ανάγκη να μειώσουμε το έλλειμμα και από του χρόνου να περάσουμε σε ήπιο πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2022 η οικονομία μας, είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα πηγαίνει κάθε ημέρα και καλύτερα, έκρουσε όμως τον κώδωνα ότι «πρώτα θα πρέπει να βγάζουμε τα χρήματα και μετά να τα ξοδεύουμε. Αυτό δεν δουλεύει ανάποδα».

Δυστυχώς, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της πανδημίας μας έλεγαν: ξοδέψτε τώρα χρήματα που δεν έχουμε. Δανειστούμε σαν να μην υπάρχει αύριο και έχει ο Θεός… αλλά κοιτάξτε κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχετε βρει το λυχνάρι του Αλαντίν, αυτά μας τα λέγατε και το ’14 και ήρθε το ’15 και τα κάνατε θάλασσα… Μας φορτώσατε φόρους και επειδή δεν μας δάνειζε κανείς ως χώρα καταλήξατε ικέτες στους δανειστές, με όλα όσα ακολούθησαν…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων