Στην αφετηρία βρίσκεται το πρώτο έργο για την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), με συνολικά 345 νέους σταθμούς ανά την επικράτεια. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0», προϋπολογισμού 37,41 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), προκειμένου να προσφέρει σε όλους τους πολίτες, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της χώρας, ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Από τις αρχές του 2016, μέσω του υφιστάμενου Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής έχουν υλοποιηθεί πάνω από 1.000 ραντεβού σε 10 διαφορετικές ειδικότητες, με τη συνεργασία 200 πιστοποιημένων ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ.

Το πρώτο βήμα για την επέκταση του δικτύου έγινε εχθές με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης επί των τευχών διακήρυξης, η οποία θα διαρκέσει 15 ημέρες. Σκοπός είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας και ειδικότερα όσων ζουν σε νησιωτικές και απομακρυσμένες, αγροτικές και ορεινές, δυσπρόσιτες περιοχές σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου που διαθέτει το ΕΣΥ.

Διαβάστε επίσης: Δύσκολη η ψηφιοποίηση της υγείας

Εξίσου σημαντική είναι η κάλυψη των αναγκών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου συνεχιζόμενη εκπαίδευση, καθώς και η πρόσβαση σε πηγές έγκυρης πληροφόρησης και γνώσης παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων τους και ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο υπηρετούν.

3.000 νέα σημεία τελικής φροντίδας στο σπίτι

Αναλυτικά, το έργο «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής», συνολικού προϋπολογισμού 37.415.389,55 (με ΦΠΑ), συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης, αφορά στην ανάπτυξη 305 νέων Σταθμών Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς (ΣΤΙΑ) που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες Υγειονομικές Δομές σε όλη τη χώρα. Ακόμη, 35 νέων Σταθμών Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου (ΣΤΙΣ) που θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένες Υγειονομικές Δομές. Το δίκτυο των νέων σταθμών θα ολοκληρώσουν 5 νέοι Εκπαιδευτικοί Σταθμοί Τηλεϊατρικής, που θα ενσωματώνουν λειτουργίες ΣΤΙΣ και ΣΤΙΑ. Αυτοί θα λειτουργήσουν ως Εκπαιδευτικά Κέντρα για τους νέους χρήστες του συστήματος και θα εγκατασταθούν στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας

Επίσης, θα αναπτυχθούν 3.000 Συστήματα Κατ’ Οίκον Παρακολούθησης (ΣΚΟΠ), με άμεση διασύνδεση με το ΕΔΙΤ κι αντίστοιχο λογισμικό. Θα διατεθούν 500 ταμπλέτες ιατρών για την υποστήριξη των λειτουργιών των Σταθμών Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου, καθώς και διαγνωστικός ιατρικός εξοπλισμός για τους ΣΤΙΑ και τα εκπαιδευτικά κέντρα. Θα δημιουργηθούν 3 νέα περιφερειακά Κέντρα Ελέγχου (Helpdesk) και ένα Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου στο Υπουργείο Υγείας (Command & Control Centre). Το έργο περιλαμβάνει, τέλος, και την προμήθεια Λογισμικού Τηλεϊατρικής που αφορά στην Κεντρική Υποδομή – ΣΤΙΑ, ΣΤΙΣ, Ταμπλέτες ΣΤΙΣ-Τ, καθώς και υπηρεσίες παραμετροποιήσεων αυτής, σύμφωνα με τις μελέτες εφαρμογής.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε 3 lots, τα οποία και ορίζονται βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και αναγκών κάθε υγειονομικής περιφέρειας, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη διαχείριση ασθενών και περιστατικών. Ειδικότερα, στο τμήμα Α εντάσσονται η Περιφέρεια Αττικής και η Κεντρική Υποδομή του συστήματος, στο Β’ τμήμα εντάσσονται οι Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Μακεδονίας Θράκης και Κρήτης, ενώ οι Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Η διάρκεια του έργου ανέρχεται σε 24 μήνες.

Η Τηλεϊατρική σήμερα

Σήμερα, το ΕΔΙΤ, όπως περιγράφεται αναλυτικά στο υπό διαβούλευση τεύχος διακήρυξης του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, περιλαμβάνει:

• 66 Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς (ΣΤΙΑ), οι οποίοι καλύπτουν Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά́ Ιατρεία.

• 21 Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου (ΣΤΙΣ), οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε 12 Νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου και στο ΕΚΑΒ, ενώ ένας Σταθμός έχει εγκατασταθεί και στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

• 170 Σταθμούς Κατ’ Οίκον Περίθαλψης (ΣΚΟΠ), οι οποίοι βρίσκονται σε νοσηλευόμενους ασθενείς στο σπίτι ή σε δομές κοινωνικής φροντίδας στα όρια της 2ης ΥΠΕ, προκειμένου αυτοί να έχουν άμεση επικοινωνία με τη Μονάδα Υγείας της περιοχής τους.

• Ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο στο Κέντρο Υγείας Πειραιά.

• Το Κέντρο Δεδομένων που φιλοξενείται (collocation) στο (υψηλής διαθεσιμότητας) Data Center της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Η διασύνδεση των μονάδων ΕΔΙΤ γίνεται μέσω του ΣΥΖΕΥΞΙΣ.

• Το Κέντρο Υποστήριξης Λειτουργίας (Helpdesk) που φιλοξενείται στη 2η ΥΠΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus