
Πολιτικό όσο και οικονομικό το μήνυμα της προσέγγισης Κίνας–Ρωσίας, σε ένα διάστημα που το Ουκρανικό έχει βάλει στο στόχαστρο της Δύσης το Κρεμλίνο. Στο επίκεντρο δε, συμφωνίας μεταξύ Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκαν σαφώς τα ενεργειακά, με τη διμερή ενεργειακή σχέση να αναβαθμίζεται και να αποκτά μακροπρόθεσμη προοπτική σε βάθος τριακονταετίας. Εύλογη ήταν η θετική αντίδραση της ρωσικής αγοράς, του χρηματιστηρίου και του νομίσματος.
Πραγματικά σε ένα διάστημα που η Ευρώπη (μέσα και από την αμερικανική μεσολάβηση) αναζητεί εναλλακτικής πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, έτσι ώστε να μειώσει την εξάρτηση της από τη Ρωσία και η Μόσχα ανοίγει τη βεντάλια των πελατών της, ώστε να μην χρειάζεται τόσο τα έσοδα από την Ευρώπη.
Η Κίνα, που αποτελεί μακράν την χώρα με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, ήταν ένας ιδανικός στόχος και αυτό ακριβώς πέτυχε δίδοντας τα χέρια με τον Σι Τζινπίνγκ.
Διαβάστε επίσης: Το ενεργειακό παζάρι και η νέα αμερικανική συμμαχία των προθύμων
«Ο πετρελαϊκός μας κλάδος προετοίμασε πολύ καλές, νέες λύσεις για την κάλυψη της προσφοράς υδρογονανθράκων προς την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Και έγινε και ένα βήμα μπροστά στην βιομηχανία φυσικού αερίου…» σχολίασε μεταξύ άλλων, εμφανώς ευχαριστημένος, ο Ρώσος ηγέτης.
Το πολύκροτο deal
Πραγματικά, μέσα από τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εθνικοί ενεργειακοί κολοσσοί, η ρωσική Gazprom με την κινεζική CNPC, η Ρωσία συμφώνησε να διασφαλίσει την αποστολή 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα μέσα από ένα νέο αγωγό. Το συμβόλαιο θα έχει διάρκεια 30 χρόνια, διασφαλίζοντας έτσι τις ανάγκες και των δύο πλευρών!

Η ροή μέσα από τον σχεδιαζόμενο αγωγό, ο οποίος θα ξεκινά από το νησί της Σαχαλίνης στον Ειρηνικό και μέσω της ιαπωνικής θάλασσας θα φτάνει στη βορειοανατολική Κίνα, στην επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Θα είναι δε, μια διαδρομή μακριά και ανεξάρτητα από το τωρινό δίκτυο των αγωγών προς την Ευρώπη.
Πάντως, πριν και την ολοκλήρωση του νέου αγωγού οι ποσότητες που εξάγει η Μόσχα προς το Πεκίνο θα αυξηθούν. Εξάλλου, η Ρωσία ήδη εξάγει φυσικό αέριο προς την Κίνα μέσω του μήκους 4.000 χιλιομέτρων αγωγού Power of Siberia, που ξεκίνησε λειτουργία από το 2019, όπως βέβαια και μέσα από αποστολές ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ενδεικτικά το 2021, η Ρωσία εξήγαγε συνολικά 16,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Κίνα, ποσότητα από την οποία τα 10,5 δισ. κυβικά μέτρα πέρασαν από τον Power of Siberia.
Σε ανακοίνωση της η Gazprom δήλωσε πως σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού προς την Κίνα στα 48 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, ποσότητα στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ροή μέσω του νέου αγωγού. Αναφορικά με τις τιμές, αμφότερες οι πλευρές απέφυγαν να δώσουν στοιχεία, όμως δημοσιεύματα εμφάνισαν και τις δύο πλευρές να δηλώνουν «αρκετά ευχαριστημένες» με το ύψος του διακανονισμού.
Σημειωτέον πως η νέα διμερής ενεργειακή συμμαχία δεν θα περιοριστεί μόνο στο φυσικό αέριο, καθώς και οι ρωσικές πετρελαϊκές θα αυξήσουν τη ροή προς την Κίνα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Reuters, η πετρελαϊκή Rosneft υπέγραψε και πάλι με την CNPC συμφωνία για την παροχή τουλάχιστον 100 εκατ. τόνων πετρελαίου στην Κίνα, μέσω του Καζακστάν. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο είναι δεκαετές.
Διαβάστε επίσης: Συμφωνία και στον αγροτικό τομέα που ανοίγει διάπλατα την κινεζική αγορά στα ρωσικά σιτηρά
Αν και οι δύο χώρες (αλλά και οι δύο ηγέτες προσωπικά) βρίσκονταν σε μια τροχιά όλο και στενότερης συνεργασίας τα τελευταία χρόνια, η κάθε πλευρά πιέστηκε για διαφορετικούς λόγους να επισπεύσει τις διαδικασίες για μια νέα συμφωνία.
Η Ρωσία λόγω των εξελίξεων στο ουκρανικό ζήτημα και της έντασης με τη Δύση και η Κίνα λόγω των σοβαρών ενεργειακών ελλείψεων που παρουσίασε κυρίως την περσινή χρονιά, κάτι που έπληξε τόσο απλά νοικοκυριά όσο και μεγάλες βιομηχανίες της χώρας. Οι ελλείψεις άνθρακα που οδήγησαν ακόμη και σε αναστολή λειτουργίας εκατοντάδων εργοστασίων, πυροδοτώντας ένα ντόμινο ελλείψεων προϊόντων που έγιναν αισθητές σε όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό και με τη δέσμευση του Πεκίνου να δρομολογήσει την απολιγνιτοποίηση της χώρας φτάνοντας σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2060, έπεισε την κινεζική ηγεσία για τον αυξημένο ειδικό ρόλο του φυσικού αερίου. Οπότε το deal «έκλεισε» και οι δύο ηγέτες έδωσαν σήμερα τα χέρια, σε μια συνάντηση που “κούμπωσε” και με την επικοινωνιακή φιέστα της πρεμιέρας της Χειμερινής Ολυμπιάδας.
Τονωτική ένεση για τη ρωσική αγορά
Εύλογα η αντίδραση της ρωσικής αγοράς ήταν άμεση όσο και θετική, μετά από ένα μεγάλο διάστημα κατήφειας λόγω των δυσμενών εξελίξεων στο Ουκρανικό μέτωπο. Το ρούβλι ενισχύθηκε κατά περίπου 1% έναντι του δολαρίου, στα 76,88, ανακάμπτοντας από το χαμηλό 15 μηνών που είχε καταγράψει την περασμένη εβδομάδα, ενώ κέρδισε έδαφος και έναντι του ευρώ. Αντιστοίχως το ρωσικό χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά με κέρδη έως 1,5%, με μεγάλο πρωταγωνιστή φυσικά τις ενεργειακές μετοχές. Ενδεικτικά, η πετρελαϊκή Rosneft βρέθηκε να κερδίζει 3,2%, η Gazprom πάνω από 1,5%.
Την ίδια ώρα το πετρέλαιο διατηρεί τη δυναμική του, με τη ρωσοκινεζική συμφωνία να αποτελεί έναν ακόμη λόγο για την συντήρηση του ράλι των τελευταίων ημερών. Ενδεικτικά αυτή την ώρα το Brent ενισχύεται κατά 2,28% στα 93,21 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στο υψηλότερο σημείο του από το 2014 και καλπάζει ολοταχώς προς τα 100 δολάρια, όπως έχουν ήδη προβλέψει πολλοί διεθνείς αναλυτές.


Latest News

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label