Έτοιμη να δεχτεί προσφορές από υποψήφια επιχειρηματικά σχήματα για την κατασκευή μιας νέας, μέγα μονάδας πυρηνικής ενέργειας εμφανίζεται η Τσεχία, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη του ο κ. Φιάλα ανακοίνωσε πως η διαδικασία από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη να δεχτεί τους φακέλους των υποψήφιων επιχειρηματικών ομίλων που θα θελήσουν να διεκδικήσουν το έργο, ύψους τουλάχιστον έξι δισ. δολαρίων. Η μονάδα θα αφορά το εργοστάσιο Ντουκόναβι της ενεργειακής CEZ Group.

Ανάμεσα στους πιθανούς διεκδικητές θεωρείται η αμερικανική Westinghouse, η γαλλική EDF και η νοτιοκορεάτικη KHNP, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη απορρίψει κάθε πιθανότητα υποψηφιότητας από εταιρεία της Κίνας ή της Ρωσίας για λόγους στρατηγικής ασφάλειας. Το τελευταίο ήταν απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, όμως ο μόλις τριών μηνών πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει σε ισχύ και από το τωρινό υπουργικό συμβούλιο.

Η Τσεχία καλύπτει ήδη μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της, ήτοι περίπου το 40%, από την πυρηνική ενέργεια. Αυτός ήταν ο λόγος που η Τσεχία ήταν ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. που πίεζε ώστε η Κομισιόν να αποφασίσει την ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας ανάμεσα στις βιώσιμες μορφές ενέργειας της πράσινης στρατηγικής της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή