Με απώλειες έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα και με απώλειες ξεκίνησε και αυτή η εβδομάδα για την Wall Street, γεγονός μάλλον αναμενόμενο δεδομένου πως ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για δωδέκατη ημέρα, χωρίς η Ρωσία να δείχνει διάθεση να περιορίσει το σφυροκόπημα της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones άνοιξε με πτώση 340 μονάδων στις 33.273 μονάδες, ο S&P 500 πέφτει κατά 0,88% στις 4.290 μονάδες, ενώ μικρότερη κάμψη 0,64% παρουσιάζει ο Nasdaq στις 13.225 μονάδες.

Θυμίζουμε πως την Παρασκευή ο Dow έπεσε κατά 170 μονάδες, συμπληρώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο «κόκκινο», o S&P 500 σημείωσε πτώση 0,7% και ο Nasdaq έκλεισε μειωμένος κατά 1,6%.

Την μεγαλύτερη πίεση και σήμερα συγκεντρώνουν οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών, όπως και των τραπεζών, ενώ στον αντίποδα σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι μετοχές των μεταλλουργικών ομίλων και βέβαια των ενεργειακών κολοσσών με φόντο το συνεχιζόμενο ράλι στα commodities.

Πραγματικά, η συζήτηση για διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στον ενεργειακό κλάδο έδωσε νέα πνοή στην αδιάκοπη ανοδική πορεία των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ειδικά με δεδομένο πως ο νέος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων που ξεκίνησε νωρίτερα, δεν φαίνεται να έχει πολλές ελπίδες να πετύχει πρόοδο.

Συνεχίζεται το ράλι στα commodities 

To Brent «έπιασε» πρόσκαιρα τα 139,13 δολάρια το βαρέλι, ήτοι το υψηλότερο σημείο του από τον Ιούλιο του 2008, αν και σταδιακά επανήλθε και πάλι κάτω από τα 130 δολάρια. Αυτή την ώρα βρίσκεται κοντά στα 120 δολάρια, με άνοδο 1,82%. Αντιστοίχως το αμερικανικό WTI ανεβαίνει στα 116 δολάρια το βαρέλι, αν και νωρίτερα «έσπασε» πρόσκαιρα το φράγμα των 130 δολαρίων.

Αναλόγως μεγάλα κέρδη συνεχίζουν να καταγράφουν τα μέταλλα, πολύτιμα και μη. Μάλιστα, ο χρυσός έπιασε προσωρινά τα 2.000 δολάρια την ουγγιά πριν υποχωρήσει πιο χαμηλά, στα 1.978 δολάρια. Αναλόγως, σε ανοδική πορεία βρίσκονται και τα αγροτικά προϊόντα και κυρίως τα σιτηρά, δεδομένου πως Ρωσία και Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των προμηθειών σιταριού.

Στην αγορά ομολόγων, το 10ετές κρατά τα κέρδη του με την απόδοση να βρίσκεται στο 1,772%, ενώ και το δολάριο παραμένει ενδυναμωμένο έναντι του βαλλόμενου ευρώ με την ισοτιμία να διαπραγματεύεται στο 1,09.

Στη σκιά του πληθωρισμού 

Η πιθανή επιβράδυνση των οικονομιών σαν αποτέλεσμα του πολέμου έχει ενισχύσει τα σενάρια για την εισαγωγή της αμερικανικής και όχι μόνο οικονομίας στο τούνελ του στασιμοπληθωρισμού. Φαίνεται, εξάλλου, πως τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα δημοσιευτούν μέσα στην εβδομάδα θα δείξουν ότι οι τιμές συνεχίζουν να καλπάζουν.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, θα δείξει εκτίναξη του στο 7,8% το Φεβρουάριο, πριν δηλαδή και την επιτάχυνση του ράλι των ενεργειακών τιμών που ενδυναμώνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street