Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να εγκρίνει σήμερα Τετάρτη, την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. δολ. για την Ουκρανία, προκειμένου να τη βοηθήσει να ανταποκριθεί στη ρωσική εισβολή, δήλωσε γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Γκεοργκίεβα είπε σε φόρουμ που φιλοξενήθηκε από τους Financial Times ότι η χρηματοδότηση είναι πέρα ​​από τα 700 εκατομμύρια δολάρια που εκταμιεύθηκαν στην Ουκρανία από το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο και από τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά έκτακτης ανάγκης που έλαβε ως μέρος της διάθεσης του ΔΝΤ τον Αύγουστο.

Πρόσθεσε επίσης ότι προσωπικό του ΔΝΤ συμμετέχει σε καθημερινές συζητήσεις με τις ουκρανικές αρχές για να τις βοηθήσει να διαχειριστούν την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή και να κινητοποιήσουν οικονομική υποστήριξη και πόρους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι ο πόλεμος είχε προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων ακόμα υψηλότερα, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους και διαβρώνοντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

«Το αδιανόητο συνέβη με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε. «Είναι τραγικό, και είναι επίσης συνεπακόλουθο».

Ο παγκόσμιος δανειστής εξετάζει επίσης τον καλύτερο τρόπο για να υποστηρίξει ορισμένους από τους άμεσους γείτονες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, η οποία αναζητά βοήθεια, είπε η Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία του πολέμου και των σαρωτικών κυρώσεων που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει στη Ρωσία.

Δεν ήταν σαφές πόσο θα μπορούσε να συρρικνωθεί η ρωσική οικονομία, αλλά μια ύφεση ήταν «ένα πολύ πιθανό αποτέλεσμα», είπε.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε τη Δευτέρα ένα πακέτο δανείων και επιχορηγήσεων 723 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, παρέχοντας την απελπιστικά αναγκαία κρατική δημοσιονομική στήριξη καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή