Επιπλέον 200 εκατ. δολάρια θα διαθέσει άμεσα η Παγκόσμια Τράπεζα την Ουκρανία, με στόχο την στήριξη των κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας εν μέσω πολέμου και των πολιτών της που έχουν πληγεί από τη σύρραξη. Τα χρήματα αυτά θα προστεθούν στα 723 εκατ. δολάρια που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα.

Το σύνολο των κονδυλίων αυτών εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πακέτο συνολικού ύψους 3 δισ. δολαρίων που έχει ανακοινώσει πως θα διαθέσει η Παγκόσμια Τράπεζα προς το Κίεβο, τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε διαδικτυακή εκδήλωση νωρίτερα ο επικεφαλής της Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, το συμβούλιο ελπίζει να οριστικοποιήσει όλα τα στοιχεία του πακέτου των 3 δις. μέσα στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες. Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο κ. Μάλπας έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή σε όλα τα επίπεδα, με την οικονομία της Ουκρανίας να βυθίζεται στην ύφεση, τις επιχειρήσεις να έχουν σταματήσει, τις υποδομές να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και τις σοδειές στα χωράφια να μην μπορούν να μαζευτούν. Μάλιστα, ειδικά για τον αγροτικό τομέα επεσήμανε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να εμποδίσουν την πρόσβαση των γεωργών σε τρόφιμα και χρήματα, ώστε να μην μπορούν να ασχοληθούν με τα χωράφια τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Παγκόσμια Τράπεζα επισπεύδει τη δρομολόγηση όσων χρημάτων μπορεί, όσο πιο γρήγορα μπορεί, επεσήμανε.

Παράλληλα, «αν και η άμεση έμφαση είναι να βοηθηθεί ο κόσμος που δέχεται την επίθεση», η Τράπεζα επεξεργάζεται ένα σχέδιο στήριξης που θα αφορά και τους Ουκρανούς που έχουν βγει στην προσφυγιά και βρίσκονται σε έτερες γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία.

Εξάλλου, η Παγκόσμια Τράπεζα διευκολύνει τον συντονισμό μεταξύ διαφόρων δωρητών και της Ουκρανίας για την διοχέτευση οικονομικής βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους. Το fund των δωρητών φαίνεται να έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 145 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή