Κοινωνικά μέτρα για να μειώσουν το βάρος που δέχονται οι τοπικές κοινωνίες από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους λαμβάνουν μεμονωμένα η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταία στη λίστα η Σουηδία που ανακοίνωσε νωρίτερα δέσμη μέτρων ύψους 13 δισ. σουηδικών κορόνων (ήτοι 1,3 δισ. δολαρίων).

Συγκεκριμένα η Στοκχόλμη θα μειώσει προσωρινά τους φόρους στα καύσιμα, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές, θα διευρύνει το πρόγραμμα επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ θα μοιράσει «ζεστά» μετρητά ύψους 150 δολαρίων ανά ιδιοκτήτη αυτοκινήτου.

Η προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα θα κοστίσει 3,7 δισ. κορόνες, ενώ η αποζημίωση στους οδηγούς άλλα 4 δισ. κορόνες.

Επιπλέον θα δρομολογηθεί ένα νέο πρόγραμμα κινήτρων ύψους 4 δισ. κορόνων για την στροφή των πολιτών από τα παλαιού τύπου αυτοκίνητα σε ηλεκτρικά οχήματα.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ: Οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Μάρτιο 

Πακέτο στήριξης ανακοίνωσε την Κυριακή και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, στο επίκεντρο του οποίου θα είναι μια κρατική επιδότηση/έκπτωση ύψους 0,15 λεπτά ανά λίτρο στη βενζίνη προς όλους τους οδηγούς, ιδιώτες, επαγγελματίες αλλά και αγρότες.

Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου και θα έχει διάρκεια μίνιμουμ τέσσερις μήνες, κοστίζοντας στα γαλλικά ταμεία πάνω από 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πακέτο που θα είναι επικεντρωμένο στοχευμένα στα καύσιμα κίνησης θα έρθει να προστεθεί στο μέγα πακέτο των 20 δισ. ευρώ που έχει δρομολογήσει το Παρίσι με επίκεντρο τους λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε προσωρινή μείωση της φορολογίας στα καύσιμα (μέχρι τις 31 Αυγούστου) έχει ήδη προχωρήσει από την περασμένη εβδομάδα και η Ιρλανδία, παρά το γεγονός ότι οι αρχές ανησυχούν πως με την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών η ανακούφιση για τους οδηγούς θα είναι πρόσκαιρη.

Η μείωση που αποφασίστηκε μεταφράζεται σε μια έκπτωση ύψους περίπου 20 λεπτά ανά λίτρο στη βενζίνη και 15 λεπτά στο ντίζελ, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι θα ήθελε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές, κυρίως στο ΦΠΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά περιορίζεται από τους κανόνες της Ε.Ε.

Πάντως, το Δουβλίνο παράλληλα έχει δρομολογήσει και επιπλέον επιδοτήσεις στα νοικοκυριά για τους λογαριασμούς θέρμανσης,

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση των μέτρων που θα λάβει και η Γερμανία, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για άμεση έκπτωση για τους οδηγούς της τάξεως των 20 λεπτών που θα καλύπτεται από το κράτος. Ωστόσο, υπάρχει έντονη συζήτηση για την επιβολή πλαφόν, που δεν φαίνεται να προχωρά καθώς υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, κυρίως από την πλευρά των Ελεύθερων Δημοκρατών του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Πάντως, στο γερμανικό πακέτο θα υπάρχουν και μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών από τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, αλλά και στοχευμένα μέτρα για να ενθαρρύνουν το κοινό να εξοικονομεί ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής