
Το ποίημα του εθνικού ποιητή της Ουκρανίας Τάρας Σεβτσένκο «Εκείνη η καλύβα της Καταρίνα στον λόφο…» λειτουργεί ως παραβολή στην ποιητική ταινία μυθοπλασίας του Ουκρανού σκηνοθέτη Μιχαίλ Ιλιένκο «Toloka» που αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου, θα προβληθεί εκτάκτως στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αυτές τις μέρες λαμβάνει χώρα στη πόλη.
Η προβολή της «Toloka» θα γίνει στις 12:00, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης με παρόντα τον Μ. Ιλιένκο ο οποίος μάλιστα πριν μερικές ημέρες φυγαδεύτηκε από το Κίεβο, προκειμένου να ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου.
Διατρέχοντας την ιστορία της Ουκρανίας και αναπλάθοντας τα δραματικά, τραγικά και ηρωικά συμβάντα που συντάραξαν τη χώρα, ο έμπειρος σκηνοθέτης δημιούργησε μια ονειρώδη περιπλάνηση, με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, χαρτογραφώντας μια διαδρομή λύτρωσης για την κεντρική ηρωίδα, την Κατερίνα: κάθε πρόκληση, κάθε συμφορά, κάθε καταστροφικό ιστορικό γεγονός αφήνει την Καταρίνα δίχως σπιτικό αλλά εκείνη είναι πεισματάρα και αρνείται να το βάλει κάτω. Ακριβώς όπως η χώρα της και αμέτρητες γενιές Ουκρανών, κάθε φορά που δέχεται ένα χτύπημα σηκώνεται και αρχίζει από την μηδέν.
Την αμέσως επόμενη μέρα, Παρασκευή 18 Μαρτίου στην ίδια αίθουσα στις 12.00 το μεσημέρι, το φεστιβάλ στο πλαίσιο της προσπάθειας του να αφουγκραστεί με τον δικό του τρόπο το τεράστιο ζήτημα της Ουκρανίας, προγραμμάτισε επίσης εκτάκτως την προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ «Η μεγάλη ουτοπία» του Φώτου Λαμπρινού.
Επιστήθιος φίλος και συμφοιτητής του Ιλιένκο στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας κατά τη δεκαετία του 1960, ο Λαμπρινός, εδώ, επικεντρώνεται στην περίοδο 1917-1934 της σοβιετικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές της μεγαλύτερης ουτοπίας που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα.
Ολες αυτές οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής αποδεικνύουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντανακλαστικά του ΦΝΘ, το οποίο ,θυμίζουμε, λίγο πριν την εναρξη του την περασμένη Πέμπτη 10 Μαρτίου, είχε βάλει εκτάκτως στο πρόγραμμά του τρία ντοκιμαντέρ που μάς υπενθυμίζουν πως εκεί που μαίνεται τώρα ο εφιάλτης του πολέμου, οι άνθρωποι ζούνε εδώ και χρόνια στα χαρακώματα.
Πρόκειται για τις ταινίες «Χαρακώματα» του γάλλου πολεμικού ανταποκριτή Λουπ Μπιρό, «Σπίτι από θραύσματα» του δανού σκηνοθέτη Σάιμον Λέρενγκ Βιλμόντ και «F@ck this Job» της Βέρα Κριτσέφσκαγια, που αναφέρεται στο μικρό κανάλι Dozhd TV, μια φωνή διαμαρτυρίας και ανεξαρτησίας στο ασφυκτικό δημοσιογραφικό τοπίο της Ρωσίας Του Βλαντιμίρ Πούτιν._


Latest News

Ράιαν Γκόσλινγκ: Από το οσκαρικό La La Land στο Star Wars
Μετά από μήνες συζητήσεων, ο σταρ του Χόλιγουντ Ράιαν Γκόσλινγκ συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει στην επερχόμενη ταινία του franchise Star Wars.

Τι είναι Skinnytok και γιατί προσφεύγει το Παρίσι στην Κομισιόν
Το Skinnytok είναι μία νέα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία τάση που κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

ΕΕ: Με δύο ογκολογικά φάρμακα ξεκίνησε η πρώτη κοινή αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας
Η κοινή αξιολόγηση θα είναι έτοιμη σε 30 μέρες από την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων από την Επιτροπή

Γκαλερίστας στη Φλόριντα κατηγορείται για πώληση πλαστών έργων του Γουόρχολ
Ο Λέσλι Ρόμπερτς, ιδιοκτήτης της Miami Fine Art Gallery, που πωλούσε τους πλαστούς Άντι Γουόρχολ θα μπορούσε τώρα να περάσει μια δεκαετία πίσω από τα κάγκελα.

Πώς έφτασε στην κορυφή το Minecraft Movie
Η προσαρμογή του βιντεοπαιχνιδιού Minecraft πέτυχε αυτό που ο κινηματογράφος πάντα θέλει: να πουλήσει μπόλικα εισιτήρια και να δελεάσει τους νέους στις αίθουσες

Γιατί το κοινό σνομπάρει τις πρωτότυπες ταινίες του Χόλιγουντ
Το Χόλιγουντ βγάζει νέες ταινίες βασισμένες σε φρέσκες ιδέες οι οποίες βυθίζονται στα ταμεία

Ο Βασιλεύς των Βασιλέων: Το νέο βιβλικό animation κάνει ρεκόρ στο box office
Η απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία του ανεξάρτητου animation Βασιλεύς Των Βασιλέων δείχνει ότι η showbiz μπορεί να κερδίσει πολλά επενδύοντας σε προϊόντα θρησκευτικού χαρακτήρα -ειδικά σήμερα

Ο Μούσα και ένα «χρυσό» deal: «Υπογράφει συμβόλαιο για τρία χρόνια με 10.000.000»
Δημοσίευμα από το εξωτερικό κάνει λόγο για αποχώρηση του Μούσα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και υπογραφή πλουσιοπάροχου συμβολαίου με τη Dubai BC