Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι.

«Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημοσιότητα δόθηκε η πρώτη συνέντευξη του ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε ρώσους δημοσιογράφους, παρά την απαγόρευση της Μόσχας.

Η συνέντευξη έγινε μέσω στο zoom και ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε με τον αρχισυντάκτη του Meduza, Ivan Kolpakov, καθώς επίσης με τον αρχισυντάκτη του τηλεοπτικού καναλιού Dozhd (που θεωρείται «ξένος πράκτορας» στη Ρωσική Ομοσπονδία) Tikhon Dzyadko, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Mikhail Zygar (ο οποίος έθεσε στον Ζελένσκι ερώτηση του διευθυντή σύνταξης της Novaya Gazeta, νομπελίστα Ντμίτρι Μουράτοφ) και του ειδικού ανταποκριτή της Kommersant Βλαντιμίρ Σολόβιοφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία και σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Ελέγχουμε μέρος της Μαριούπολης

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν μέρος της Μαριούπολης.

Ο ίδιος τους είπε ότι μπορούν να οπισθοχωρήσουν αν βρουν τρόπο να το κάνουν και να επιβιώσουν, αλλά τα στρατεύματα επιμένουν να παραμείνουν, μέχρι να μπορέσουν να φύγουν με τους νεκρούς και τους τραυματίες τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι ολόκληρα προάστια γύρω από το Κίεβο και πόλεις όπως η Volnovakha έχουν ισοπεδωθεί. «Όχι άλλα σπίτια. Όχι άλλοι δρόμοι. Δεν μπορούμε καν να δείξουμε αυτές τις εικόνες στους Ουκρανούς [είναι τόσο απαίσια]», είπε.

«Η εισβολή της Ρωσίας ήταν βάναυση πέρα από κάθε φαντασία», τόνισε.

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι υπήρξε τεράστια απογοήτευση στους Ρώσους και τη ρωσική κοινωνία για τον πόλεμο.

Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών της Ρωσίας απαγόρευσε στα ΜΜΕ της χώρας να μεταδώσουν τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, η ρωσική υπηρεσία ξεκινά έρευνα για τα ΜΜΕ που πήραν τη συνέντευξη από τον Ζελένσκι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.