Όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών στη Μαριούπολη, στις αρχές Μαρτίου, μία έφηβη 14 ετών, η Καρίνα Ιβαντσένκο, απάντησε με ένα μολύβι και ένα σημειωματάριο αρχίζοντας να ζωγραφίζει.
Όπως δηλώνει στο Reuters το 14χρονο κορίτσι, η ζωγραφική και το γράψιμο όχι μόνο τη βοήθησαν να αποσπάσει τις σκέψεις της από τις μαινόμενες συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς, αλλά σταδιακά έγινε και ένας τρόπος για να διαχειριστεί την τραυματική εμπειρία.
«Ζωγράφισα τους φόβους μου. Φοβόμουν τον πόλεμο. Φοβόμουν όταν άκουγα πυροβολισμούς στους δρόμους. Καθόμασταν στο υπόγειο ενώ οι τοίχοι έτρεμαν γύρω μας».
Μαζί με την οικογένεια και τους γείτονές της, η Ιβαντσένκο βρήκε καταφύγιο στο υπόγειο της πολυκατοικίας όπου διέμενε για σχεδόν δύο εβδομάδες πριν διαφύγει στην Πολωνία. Εν μέσω των θορύβων από τις σειρήνες, των μαχητικών αεροσκαφών και των βομβαρδισμών βρήκε στήριγμα στην τέχνη της.
Στα σκίτσα της, η Ιβαντσένκο απεικονίζει τον εαυτό της σαν χαρακτήρα καρτούν, εκφράζοντας τα συναισθήματά της, τις σκέψεις της και τις εμπειρίες της. Ορισμένες από τις απεικονίσεις της αφορούν τους ήχους που ακούει ενώ σε άλλες καταγράφονται σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ουκρανία σε περίοδο πολέμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το διάστημα που η οικογένεια Ιβαντσένκο βρισκόταν στο υπόγειο καταφύγιό της δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση ή νερό.
«Όταν βγήκα από το υπόγειο έξω στο δρόμο, όλα τα κτίρια φλέγονταν. Μαύρος καπνός παντού. Όλα τα σπίτια, όλες οι τζαμαρίες – απλά είχαν εξαφανιστεί. Ήταν τρομακτικό. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Ήταν κόλαση», καταλήγει η δεκατετράχρονη Καρίνα.
Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 210 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από τη στιγμή που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν την πόλη σε κατάσταση πολιορκίας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του δημάρχου.
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος