Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε ολοένα και πιο συχνά μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων, φυσικών καταστροφών και υγειονομικών κρίσεων. Οι σύγχρονες κοινωνίες και οι πολίτες δοκιμάζονται από φαινόμενα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους και καθιστούν δυσχερή την καθημερινότητά τους.

Μπροστά σε αυτούς τους συχνούς κινδύνους η Αυτοδιοίκηση συνειδητοποιεί τη μεγάλη της ευθύνη για τον επανασχεδιασμό των πρωτοκόλλων ασφαλείας αλλά και την αναδιοργάνωση του πλάνου λειτουργίας των Δήμων, σε έκτακτες συνθήκες προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των πόλεων και να θωρακιστεί η ασφάλεια των πολιτών. Είναι μια ευθύνη την οποία αναλαμβάνει η Π.Ε.Δ.Α. σε απόλυτη συνεργασία με τους Δημάρχους, μακριά από κομματικές ταυτότητες, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και δεν έχουν πολιτικό πρόσημο.

Ένα από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια είναι η ανάγκη της άμεσης παρέμβασης εκεί που στο παρελθόν η συζήτηση εξαντλούνταν στην κατανομή αρμοδιοτήτων.

Διαχειριζόμενη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής όλες τις τελευταίες κρίσεις (φωτιές Αττικής, κακοκαιρία «Μήδεια» και «Ελπίδα») άλλαξε κατ’ ουσίαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν μέχρι σήμερα υπηρεσίες και δομές, μεγιστοποίησε την παρέμβασή της, σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση, και κατάφερε σε σύντομο χρόνο να καλύψει ανάγκες Δήμων.

Ίσως για πρώτη φορά έγινε τόσο ξεκάθαρος ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού στη ρύθμιση προβλημάτων, στην κάλυψη κενών και ταυτόχρονα συνειδητοποιήθηκε μια μεγάλη αλήθεια ότι είναι προτιμότερη η πρόληψη της θεραπείας. Όμως όταν ακραία καιρικά φαινόμενα παρουσιάζονται ξαφνικά και με σφοδρότητα σε έναν τόπο όπου οι θεομηνίες ήταν σπάνιες και οι υποδομές κατά συνέπεια ελλιπείς, τότε δυστυχώς το άθροισμα των καταστροφών είναι μεγάλο και η ανάγκη επούλωσης των πληγών ακόμα μεγαλύτερη.

Ενισχύσεις των Δήμων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Μετά την κακοκαιρία «Μήδεια» που σάρωσε στο πέρασμά της τα πάντα η Π.Ε.Δ.Α. παρενέβη άμεσα ενισχύοντας τους Δήμους που επλήγησαν με το ποσό των 136.000€ έτσι ώστε να γίνει η περισυλλογή των κλαδιών, των κομμένων δέντρων και των φερτών υλικών και να ομαλοποιηθεί η ζωή στους πληττόμενους Δήμους.

Κατά την διάρκεια των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού η Π.Ε.Δ.Α. κατάφερε να ξεκινήσει την υλοποίηση έργου ύψους 200.000€ με αντικείμενο την αποψίλωση των πληγεισών περιοχών της Αττικής (Δήμων Αχαρνών, Ωρωπού, Διονύσου και Κηφισιάς) από τους κορμούς καμένων δένδρων και ήταν ο πρώτος φορέας που κατάφερε να ξεκινήσει την υλοποίηση ανάλογου έργου.

Η «παγίδευση» πολλών Δήμων της Αττικής στον χιονιά «Ελπίδα» άνοιξε μια άλλη συζήτηση αναφορικά με των θωράκιση των πόλεων από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και την επιμόρφωση των στελεχών της ΤΑ ώστε να είναι σε θέση να προετοιμάζονται και να αντιμετωπίζουν με επάρκεια αυτού του είδους τα φαινόμενα. Κατεγράφησαν άμεσα οι ζημιές και αποφασίστηκε η διάθεση ποσού από τα ταμεία της υπηρεσίας ύψους 200.000 € για: επισκευές αρδευτικών έργων, στεγάστρων και στεγών σε δημοτικά κτήρια και κοινόχρηστους χώρους, αποκομιδής κορμών, κλαδιών και φερτών υλικών ώστε να αποκατασταθούν οι ρυθμοί ζωής στις πόλεις.

Πρόγραμμα επιμόρφωσης των στελεχών της ΤΑ σε θέματα πολιτικής προστασίας

Παράλληλα αποφασίστηκε σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και την εποπτεία και καθοδήγηση του καθ. Ευθύμιου Λέκκα η εκπόνηση ενός κολοσσιαίου προγράμματος Πολιτικής Προστασίας ύψους 120.000€ το οποίο θα προσφέρει με τη δωρεάν επιμόρφωση στελεχών Δήμων της Αττικής τη δυνατότητα να αποκτήσουν τεκμηριωμένη και αξιοποιήσιμη γνώση για τα είδη, τα χαρακτηριστικά, τις επιπτώσεις και τη μεθοδολογία διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό οι κάθε είδους επιπτώσεις.

Στόχος της Π.Ε.Δ.Α. είναι και θα παραμείνει να είναι παρούσα σε κάθε κρίσιμη στιγμή της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού και ταυτόχρονα να φροντίζει ώστε να ενισχύονται οι υποδομές και η γνώση των δεδομένων για να αποφεύγονται κρίσεις που λειτουργούν σε βάρος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των Δήμων και της ασφάλειας των κατοίκων τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά