Παρ’ ότι από την αρχή του έτους ο Εμμανουέλ Μακρόν πρωτοστατεί στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας με ποσοστό γύρω στο 28% που έφθασε μάλιστα στο 30%  (μέσα Μαρτίου), το τελευταίο δεκαήμερο η απόσταση από την Μαρίν Λεπέν, (στον πρώτο γύρο), άρχισε να μειώνεται ανησυχητικά: Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της Le Monde (Ipsos-Sopra Steria), ο Εμμανουέλ Μακρόν δείχνει να έχει κατέβει στο 26,5 %, ενώ η Μαρίν Λεπέν έχει ανέβει στο 21,5%.

Στην τρίτη θέση έχει ανέβει πλέον ο Ζαν Λυκ Μελανσόν της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ανυπότακτοι» (Insoumis), ο οποίος κατεβαίνει για τρίτη φορά στην αρένα για την προεδρία. Ο αρχηγός των «Ανυπότακτων» πιστεύει ότι αυτή την τρίτη φορά θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση.

Μελανσόν κατά Λεπέν

Έτσι ενόψει του πρώτου γύρου η μάχη μαίνεται κυρίως για τη δεύτερη θέση, που από μήνες καταλαμβάνει η Μαρίν Λεπέν. Έστω και την τελευταία στιγμή ο Μελανσόν πιστεύει ότι θα πείσει τους ψηφοφόρους της αριστεράς ότι αυτός είναι «η χρήσιμη ψήφος». Έχει βάλει τα δυνατά του, με την υψηλή ρητορική του, αλλά και εκμοντερνίζοντας την εκστρατεία του. Χθες για παράδειγμα, ήταν παρών σε 12 διαφορετικές συγκεντρώσεις συγχρόνως, με τη χρήση ολογραμμάτων που δίνουν την εντύπωση της ζωντανής παρουσίας. Η σημαντική άνοδος των ποσοστών του που έφτασαν το 16% από το 10% που ήταν τον Φεβρουάριο  του δίνει ελπίδες.

Σε αντίθεση με τον Μελανσόν, η υποψήφια των σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό παρά τις προσπάθειές της είναι καθηλωμένη στο 2%  με κίνδυνο μεγάλης οικονομικής ζημιάς για το κόμμα έως και διάλυσής του, εάν δεν φθάσει το απαραίτητο μίνιμουμ του 5%.

Ο κίνδυνος διάλυσης ελλοχεύει και για το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων LR της δεξιάς μετά την κάθοδο της υποψήφιας Βαλερί Πεκρές στο 8,5%, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της Le Monde.

Πηγή: Deutsche Welle / Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής