Στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα, με τους θανάτους των τριών κοριτσιών στην Πάτρα και την σύλληψη της μητέρας τους, η οποία διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι αστυνομικές και ανακριτικές αρχές να ερευνούν το θάνατο της Τζωρτζίνας, για τον οποίο έχει ήδη προφυλακιστεί η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα έχουμε εικόνα και για το θάνατο των άλλων δύο παιδιών, της Ίριδας και της Μαλένας.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο βιώνουμε το τελευταίο διάστημα με τα τραγικά γεγονότα της Πάτρας, όπου όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις βάσιμα οδηγούν στο ότι έχουμε εγκληματική συμπεριφορά, γι’ αυτό και γίνεται η διερεύνηση, σε επίπεδο κύριας ανάκρισης», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Τι ρόλο έπαιξε για τις έρευνες ο θάνατος της Τζωρτζίνας

Μιλώντας για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, για τον οποίο κατηγορείται η ίδια η μητέρα της, ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι αποτέλεσε το έναυσμα για να αρχίσει η διεξοδική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για το θάνατο των τριών παιδιών:

«Στην όλη υπόθεση κάτι δεν πήγαινε καλά. Υπήρχαν σημαντικά ερωτηματικά ως προς το θάνατο της μικρής Γεωργίας και, για το λόγο αυτό, δόθηκαν οι οδηγίες από την πολιτική ηγεσία και από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, για να διαβιβαστεί ο φάκελος της υπόθεσης στο τμήμα Ανθρωποκτονιών», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, προσθέτοντας πως μέσα από την εξέταση μαρτύρων, κυρίως γιατρών και ιατροδικαστών, συγκεντρώθηκε τo προανακριτικό υλικό, «το οποίο οδηγούσε σε βάσιμες ενδείξεις ότι ο θάνατος της Γεωργίας πιθανότατα να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια».

«Από τη στιγμή που επήλθε ο θάνατος και υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις από πλευράς ιατροδικαστικής υπηρεσίας, άμεσα η υπόθεση οδηγήθηκε στο τμήμα Ανθρωποκτονιών, το οποίο, μέσα από μια γρήγορη, εμπεριστατωμένη και πλήρη προανάκριση, την οποία διενήργησε, έθεσε τα στοιχεία ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής, εν προκειμένω της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία κινήθηκε με ταχύτατο ρυθμό, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης της μητέρας και οδηγήθηκε στην κύρια ανάκριση, όπου πλέον επιλαμβάνεται ο ανακριτής», εξήγησε ο κ. Οικονόμου, μιλώντας για την πορεία των ερευνών που οδήγησαν την ΕΛ.ΑΣ. στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

«Σύντομα θα έχουμε εικόνα και για το θάνατο των άλλων παιδιών»

Μιλώντας για το θάνατο των άλλων δύο παιδιών, της Ίριδας και της Μαλένας, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι γίνεται πλήρης έρευνα από την Ελληνική Αστυνομία.

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διαλευκανθεί πλήρως και ο θάνατος των άλλων παιδιών. Υπάρχουν σημαντικά ερωτηματικά. Με τη διεύρυνση του κύκλου των προσώπων που εξετάζονται, κάθε ημέρα έχουμε νέα στοιχεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, μάλιστα, όταν γίνονται αντιληπτά τέτοιου είδους περιστατικά βίας εις βάρος ανηλίκων θα πρέπει να τα καταγγέλλουμε και να μη σιωπούμε.

Θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια

Κάνοντας λόγο για «πληθώρα φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας και εγκληματικής βίας κατά ανηλίκων», ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχθηκε ότι αυτά τα ανησυχητικά περιστατικά ακολουθούν μία γεωμετρική πρόοδο.

«Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να μας προβληματίσει συνολικότερα, τόσο ως Πολιτεία, όσο και διάφορους κοινωνικούς φορείς, αλλά και τον καθέναν από εμάς ατομικά. Θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια που οδηγούν σε τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές», υπογράμμισε ο Λευτέρης Οικονόμου, προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

«Όταν έρχεται η ώρα να επέμβει η αστυνομία, είναι ήδη πολύ αργά και βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο».

Ανατριχιαστικές περιγραφές για τα όσα έζησε η Τζωρτζίνα

Την ίδια ώρα, την ανάγκη να πραγματοποιηθεί εξονυχιστικός έλεγχος όλων των ιατρικών δεδομένων για την 9χρονη Τζωρτζίνα εξέφρασε σήμερα, Σάββατο, ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι όλα τα επεισόδια έχουν γίνει με τον ίδιο τρόπο, το παιδί βασανίστηκε», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως το πρώτο επεισόδιο μπορεί να προέκυψε από μία προσπάθεια όπως τα δύο προηγούμενα παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη.

Σοκάρουν οι περιγραφές

Η χορήγηση της κεταμίνης στο παιδί, όπως είπε, ήταν η ύστατη απόπειρα της δολοφονίας του: «Το παιδί αυτό ήταν μεγαλόσωμο. Δεν θα μπορούσε να το κουμαντάρει εύκολα, οπότε προφανώς η κεταμίνη ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο για να αναισθητοποιηθεί το παιδί. Ήταν η ύστατη προσπάθεια, αλλά όχι η μόνη», όπως είπε.

Για το αν αντιστάθηκε η άτυχη Τζωρτζίνα, ο κ. Λέων σημείωσε πως ένα παιδάκι με εγκεφαλοπάθεια λόγω του πρώτου επεισοδίου, δεν μπορεί σωματικά να αντιδράσει, αλλά μπορεί για παράδειγμα να φωνάξει ή να ζωγραφίσει.

«Όταν έχουμε εννέα περιστατικά, τα οποία έγιναν εκτός της επίβλεψης των γιατρών και, μάλιστα, με την παρουσία συγκεκριμένων ατόμων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παραπέμπουν σε εξωγενή παράγοντα, που οδηγεί το παιδί είτε στο θάνατο, είτε κοντά στο θάνατο, εάν δεν παρεμβαίνουν οι γιατροί», τόνισε ο ιατροδικαστής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Τι είπε για τον θάνατο της Ίριδας

«Όλα τα ευρήματα στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες, είναι ο ορισμός του ασφυκτικού θανάτου. Είναι ό,τι βλέπουμε στα βιβλία ιατροδικαστικής», δήλωσε ο Γρηγόρης Λέων, την ώρα που στην Πάτρα άνοιγε ο τάφος της Τζωρτζίνας για να αποσπαστεί το τάμπλετ του κοριτσιού, που η μητέρα του ζήτησε να ταφεί μαζί με το κορίτσι.

Όπως τόνισε ο ιατροδικαστής, «ειδικά στην Ίριδα, είναι δεδομένο πως μιλάμε για ασφυκτικό θάνατο και επομένως για εγκληματική ενέργεια».

«Λαλίστατοι» οι γονείς

Ο ιατροδικαστής είπε ακόμη πως η πολύκροτη υπόθεση αποτελεί μοναδικό φαινόμενο διεθνώς, καθώς η εξιχνίαση του θανάτου των παιδιών γίνεται επειδή είναι λαλίστατοι οι γονείς.

«Όταν έχουμε δύο ανθρώπους, που είναι σε ένα σπίτι με ένα βρέφος και σε συνεντεύξεις τους περιγράφουν τι ώρα ξύπνησε και όσα έγιναν, και στο σπίτι δεν υπήρχε κάποιος άλλος και έχουμε έγκλημα, τότε ο ένας από τους δύο είναι ο δράστης. Μάλιστα, από τον τρόπο που περιγράφουν τα γεγονότα, ‘δείχνουν’ και ποιος είναι ο δράστης, αλλά αυτό δεν είναι δική μας δουλειά να το πούμε», κατέληξε ο ιατροδικαστής, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Φως στο Τούνελ»: «Μίλησαν» οι πνεύμονες της Μαλένας

Στην έρευνα της επιτροπής ιατροδικαστών για την Μαλένα, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να παραδοθεί στις Αρχές την επόμενη εβδομάδα, εντοπίζεται σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής του «Φως στο Τούνελ», ένα νέο σημαντικό εύρημα στους πνεύμονες, που δείχνει ασφυκτικό θάνατο.

Για την Ίριδα, η έρευνα ακόμη συνεχίζεται.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου εξ αρχής τήρησε και επιμένει να τηρεί στάση άρνησης σε όσα της αποδίδονται από τις Αρχές. Μάλιστα, στην απολογία της έφτασε στο σημείο να πετάξει το «μπαλάκι» για τη χορήγηση της κεταμίνης στους γιατρούς, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα και ως προς τον ακριβή χρόνο θανάτου της Τζωρτζίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης