Βετεράνος Ρώσος σχολιαστής, που έχει καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο, υποστηρίζει ότι ο στόχος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «η σταδιακή διάλυσή της και η σταδιακή αναδιαμόρφωση της επικράτειάς της».

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος αναλυτής, Πιοτρ Ακόποφ λέει ότι «όλοι καταλαβαίνουν πλέον ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Αλλαγή τακτικής, όχι στρατηγικής

Το σχόλιό του, που δημοσιεύθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, έχει τίτλο «Η Ρωσία αλλάζει τακτική, αλλά όχι στρατηγική, στην Ουκρανία».

Το κείμενό του έρχεται μετά από μια ομιλία ενός κορυφαίου Ρώσου στρατηγού, του Ρουστάμ Μινεκάγιεφ, την Παρασκευή, ο οποίος οραματίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα πάρουν τον έλεγχο ολόκληρης της ακτογραμμής της Ουκρανίας, από το Ντονμπάς στα ανατολικά έως τη Μολδαβία στα δυτικά.

Η Ρωσία διαθέτει στρατεύματα στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα φιλορωσική περιοχή στη Μολδαβία. «Η απόσυρση των στρατευμάτων μας από οποιοδήποτε από τα κατεχόμενα εδάφη αποκλείεται», λέει ο Ακόποφ.

«Αν θεωρήσουμε ότι ο στόχος της δεύτερης φάσης είναι η εγκαθίδρυση ελέγχου στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, τότε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι αναπόφευκτη και η τρίτη φάση – ο έλεγχος όλης της Νοβορωσίας», λέει ο Ακόποφ.

Οι Ρώσοι εθνικιστές βλέπουν ως «Νοβορωσία» (που σημαίνει Νέα Ρωσία) μια τεράστια έκταση της νότιας Ουκρανίας που κάποτε ανήκε στην αυτοκρατορική Ρωσία. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι η «Νοβορωσία» θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης την περιοχή του Χάρκοβο στα βόρεια.

Ο Ακόποφ λέει ότι η Ρωσία μπορεί να μη χρειάζεται να καταλάβει το Κίεβο και τη Λβιβ, επειδή «αφού πέσει ο νότος, η Ουκρανία ως οντότητα θα αρχίσει να καταρρέει».

Αυτή η «κατάρρευση», λέει, θα συμβεί «ακόμη και χωρίς να περιμένουμε την παράδοση του Χαρκόβου και τον έλεγχο ολόκληρης της Νοβορωσίας, επειδή η απώλεια του νότου στερεί από την Ουκρανία τις πιθανότητες να υπάρχει ως αυτάρκες κράτος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα