Άλλο ένα διεθνές ΜΜΕ προειδοποιεί σχετικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης και εξάπλωσης του πολέμου στην Ουκρανία που συνεχίζεται για 64 ολόκληρες ημέρες.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία κινδυνεύει να μετατραπεί σε κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο, επισημαίνει το Politico.

Με τις πολιτικές στρατηγικές, τις στρατιωτικές τακτικές και τους πολεμικούς στόχους και των δύο πλευρών να αλλάζουν αυτή την εβδομάδα, η πιθανότητα μιας σύγκρουσης που θα φέρει τη Μόσχα αντιμέτωπη με το ΝΑΤΟ έγινε ξαφνικά πιο πιθανή.

Οι δηλώσεις που… μυρίζουν μπαρούτι

Οι δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες αντικατοπτρίζουν τον αυξανόμενο κίνδυνο ενός ευρύτερου και πιο απρόβλεπτου πολέμου.

Περιελάμβαναν επίσης – για άλλη μια φορά – ελάχιστα συγκαλυμμένες ρωσικές προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους πυρηνικών αλληλοεπιθέσεων.

Αν και η απειλή αυτή αποσιωπάται από τους δυτικούς αξιωματούχους ως νταηλίκι του Κρεμλίνου, αν ληφθεί υπόψη μαζί με τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης – με τις ουκρανικές δυνάμεις να πραγματοποιούν προφανείς επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος και τη Μόσχα να εξαπολύει προφανείς επιθέσεις – προβοκάτσιες στην αποσχισθείσα «δημοκρατία» της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία – υπάρχει η αίσθηση ότι ο πόλεμος περνάει από μια σημαντική αλλαγή ρυθμού.

Λαβρόφ για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ξεσπάσει ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, προσθέτοντας προκλητικά ότι κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει μια πυρηνική κρίση. «Δεν θα ήθελα να αυξήσω αυτούς τους κινδύνους τεχνητά. Πολλοί θα το ήθελαν αυτό. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμήσουμε», είπε, χωρίς να κάνει πολλά για να σβήσει αυτούς τους φόβους, σημειώνει το Politico.

Τα σχόλια του Λαβρόφ ήταν μια αντίδραση σε προφανείς πυραυλικές και μυστικές επιθέσεις της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος, οι οποίες είχαν ως στόχο μια αποθήκη καυσίμων και μια στρατιωτική εγκατάσταση στη νοτιοδυτική πόλη Μπριάνσκ, 100 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Υπάρχουν επίσης ευρέως διαδεδομένες υποψίες ότι μια μυστική ουκρανική αποστολή μπορεί να βρίσκεται πίσω από μια πυρκαγιά στο Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας των ρωσικών αεροπορικών και διαστημικών δυνάμεων την περασμένη Πέμπτη στο Τβερ, βορειοδυτικά της Μόσχας.

Τα χτυπήματα στη Ρωσία αποδεικνύουν την επιχειρησιακή ικανότητα της Ουκρανίας, εκτός από την αυξανόμενη αυτοπεποίθησή της, καθώς αρνείται να εκφοβιστεί από τις απειλές του Κρεμλίνου για κλιμάκωση, τονίζει το Politico.

Για τη στάση της Δύσης

Η ομοψυχία των Δυτικών ηγετών ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος είναι επίσης αποκαλυπτική.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, στο παρασκήνιο, Δυτικοί αξιωματούχοι προέτρεπαν την Ουκρανία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει να εξαπολύσει επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, φοβούμενοι ότι θα προκαλούσαν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει αντίποινα, π.χ. στην Πολωνία.

Ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ Μπεν Χότζες είχε παραπονεθεί μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι δεν είχαν αποφασίσει αν ήταν έτοιμοι να κάνουν τις θυσίες και να κάνουν όλα όσα απαιτούνται για τη νίκη.

«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς ή η μεγαλύτερη πρόκληση – αυτό είναι το συλλογικό «εμείς», αυτό περιλαμβάνει και τον Καναδά – είναι ότι πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα νικήσουμε», δήλωσε στο CBC News.

Αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει τώρα, τονίζεται στο άρθρο του Politico: η νίκη φαίνεται να είναι ο στόχος.

Φαίνεται ότι η ουκρανική αυτοπεποίθηση μεταδίδεται στους Δυτικούς συμμάχους του Κιέβου, καθώς η συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων για μια ουκρανική νίκη αυξάνεται και τόσο η Αμερική όσο και η Βρετανία φαίνονται έτοιμες να προεξοφλήσουν τον κίνδυνο επέκτασης, καθώς υπερασπίζονται το δικαίωμα της Ουκρανίας να αντεπιτεθεί.

«Πρώτον, οι Ουκρανοί είναι αυτοί που παίρνουν την απόφαση στόχευσης, όχι οι άνθρωποι που κατασκευάζουν ή εξάγουν τη βοήθεια εξ αρχής», δήλωσε την Τρίτη στο BBC ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Τζέιμς Χίπι. «Και δεύτερον, είναι απολύτως θεμιτό να κυνηγάς στόχους στα μετόπισθεν των αντιπάλων σου για να διαταράξεις την υλικοτεχνική τους υποδομή και τις γραμμές εφοδιασμού τους», πρόσθεσε.

Οι κίνδυνοι επέκτασης του πολέμου

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αναφέρθηκε στους κινδύνους της επέκτασης του πολέμου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ίδια ημέρα, μετά από συνάντηση στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, όπου φιλοξένησε ομολόγους του από δεκάδες χώρες για να συζητήσουν την αύξηση των προμηθειών βαρέων τεθωρακισμένων και πυροβολικού στην Ουκρανία.

«Δεν θέλουμε να δούμε καμία επέκταση και, και πάλι, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα πετύχει. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε (σ.σ. τον κίνδυνο διάχυσης)», δήλωσε.

«Κυριαρχία της κλιμάκωσης» από το ΝΑΤΟ

Στο πλαίσιο αυτό, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό που ο Βρετανός στρατιωτικός ιστορικός, Χιου Στράχαν έχει ονομάσει «κυριαρχία της κλιμάκωσης».

«Μεμονωμένα μέλη (σ.σ. του ΝΑΤΟ) – κυρίως η Βρετανία ανάμεσά τους – έχουν αποδειχθεί έτοιμα να αναλάβουν κινδύνους που απέρριπταν πριν από έξι εβδομάδες. Επιπλέον, το κάνουν αρκετά ανοιχτά, απορρίπτοντας την αληθοφανή άρνηση που χαρακτήριζε τις προηγούμενες προσπάθειές τους να βοηθήσουν την Ουκρανία».

Γι’ αυτό, ο Στράχαν επισημαίνει την προθυμία της Δύσης να προσφέρει τώρα πολύ πιο προηγμένο εξοπλισμό από ό, τι πριν.

Οι Δυτικοί, ή τουλάχιστον οι αμερικανικοί και βρετανικοί πολεμικοί στόχοι επαναπροσδιορίζονται επίσης – με τον Όστιν, υποστηριζόμενο από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, να λέει ότι η Ουάσινγκτον θέλει «να δει τη Ρωσία να αποδυναμώνεται σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε με την εισβολή στην Ουκρανία».

Πώς κινείται η Ρωσία

Αυτές οι σημαντικές αλλαγές στη Δυτική σκέψη και δράση έρχονται σε μια εποχή που το Κρεμλίνο έχει, εκ πρώτης όψεως, μειώσει τους στρατιωτικούς του στόχους και επικεντρώνεται στο Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία, έχοντας εγκαταλείψει την προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου. Αλλά τόσο πρώην όσο και νυν Δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η ρωσική απόσυρση από τα βορειοδυτικά και ανατολικά της πρωτεύουσας θα πρέπει να θεωρηθεί ως στρατηγική υποχώρηση.

Ένας από τους βασικούς στόχους της αναδιπλασιασμένης επίθεσης στο Ντονμπάς είναι να σφυρηλατηθεί και να περικυκλωθεί μια μεγάλη ομάδα των πιο έμπειρων και σκληροτράχηλων μονάδων του ουκρανικού στρατού, που έχουν οχυρωθεί σε όλη την ελεγχόμενη από το Κίεβο επικράτεια στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Εάν επιτύχουν αυτόν τον στόχο, οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να κάνουν ελιγμούς πίσω προς το Κίεβο, λένε.

Όπως και να τελειώσει, η σύγκρουση είναι πλέον πιθανό να γίνει πολύ πιο «καυτή» πριν τελειώσει, προειδοποιεί το Politico.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Χρυσουλάκης στο συνέδριο Ιστορικού Αρχείου: Αξιέπαινη προσπάθεια δύο εμβληματικών εφημερίδων
Επικαιρότητα |

Χρυσουλάκης στο συνέδριο Ιστορικού Αρχείου: Αξιέπαινη προσπάθεια δύο εμβληματικών εφημερίδων

Υποστήριξε ακόμη, ότι η διάθεση του Ιστορικού Αρχείου των εφημερίδων ΤΟ ΒΗΜΑ – ΤΑ ΝΕΑ αναδεικνύει τον κεντρικό ρόλο της ελληνικής γλώσσας ως μέσου ιστορικής έρευνας αλλά και ως πρωταρχικού άξονα της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας

Μουντιάλ 2022: Αναδεικνύει τους κινδύνους ενός θερμότερου πλανήτη
Business of Sport |

Συναγερμός από επιδημία χρόνια νεφρικής νόσου - Οι συνέπειες του Μουντιάλ και οι Αραβικές χώρες

Επιδημία χρόνιας νεφρικής νόσου παρατηρείται μεταξύ των εργαζομένων σε θερμές χώρες - Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει το πρόβλημα

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο: «Ο πολιτισμός στο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»
Επικαιρότητα |

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»

Ξεκίνησε το πρωτοποριακό διεθνές επιστημονικό συνέδριο, που διοργανώνουν δύο από τις πιο ιστορικές και επιδραστικές εφημερίδες στον ελληνικό Τύπο, «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» και το τμήμα του Ιστορικού τους Αρχείου.