Σε χώρα «κλειδί» για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των κλιματικών στόχων της ΕΕ προσπαθεί να μετατραπεί η Ουκρανία μέσω της ανοικοδόμησής της, με το σχέδιο για την υλοποίηση του στόχου αυτού να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του politico, επικεφαλής της υποεπιτροπής για το κλίμα στo oυκρανικό Κοινοβούλιο πρότεινε η Ουκρανία να μετατραπεί σε μονάδα παραγωγής καθαρής ενέργειας, η οποία θα συμβάλλει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής, δηλαδή, της ΕΕ για την επίτευξη του κλιματικού της στόχου έως το 2050.

Όπως αναφέρει και η Ουκρανή βουλευτής, Λέσια Βασιλένκο: «Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που έχουν καταστραφεί εξαιτίας του πολέμου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την πραγματοποίηση πιλοτικών έργων και έργων για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Μεταξύ άλλων, η ίδια ανέφερε ότι εξετάζεται ήδη κάποιο «Σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία» από την κυβέρνηση της Ουκρανίας και του προέδρου της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του ουκρανικού Κοινοβουλίου, Ντμίτρο Ναταλούκα, ενώ, παράλληλα, οικονομολόγοι από το Ηνωμένο Βασίλειο τάσσονται υπέρ του σχεδίου αυτού.

Η Ουκρανή βουλευτής υποστήριξε, επίσης, ότι όσες κατοικίες έχουν καταστραφεί θα μπορούσαν να ανοικοδομηθούν με υλικά και τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης, ενώ υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα ωφελούσε σημαντικά την Ουκρανία, καθώς θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί μια τεράστια εγχώρια βιομηχανία και βάση δεξιοτήτων, η οποία, έπειτα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από την ΕΕ.

Ακόμη, μέσω του έργου αυτού,  η Ουκρανία θα καταφέρει να μετατραπεί σε σημαντικό κράτος που θα συμβάλλει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για ανταλλακτικά ηλεκτρικών οχημάτων, για αντλίες θερμότητας ή που θα συμβάλλει, γενικότερα, στην τόνωση της πράσινης γεωργίας.

Το κόστος υλοποίησης του έργου

Η υλοποίηση του εν λόγω έργου, πιθανότατα, θα είναι δαπανηρή, με δύο ομάδες εργασίας στο Κίεβο να επιχειρούν ήδη να υπολογίσουν τα κόστη που θα προκύψουν. Ωστόσο, οποιαδήποτε εκτίμηση, μέχρι στιγμής, θεωρείται αρκετά πρώιμη, καθώς ο πόλεμος μαίνεται και το κόστος ανοικοδόμησης της χώρας κυμαίνεται ήδη σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Κουμπρακόφ, εκτίμησε, αυτή την εβδομάδα, ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε ζημίες ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα των υποδομών, ενώ η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου εκτιμά ότι το συνολικό πλήγμα του πολέμου στην ουκρανική οικονομία ανέρχεται σε 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι βέβαιο ότι το κόστος για την πράσινη ανοικοδόμηση θα είναι αρκετά υψηλό, ωστόσο, τα κράτη θα πρέπει να ορίσουν ένα όριο στο ποσό που θα διαθέσουν ώστε να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ακόμη, η Βασιλένκο υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχουν όροι για την επίτευξη της ανοικοδόμησης – ένας όρος θα μπορούσε να είναι ότι τα χρήματα που θα δοθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας θα πρέπει να δαπανηθούν αποκλειστικά για την αγορά πράσινης τεχνολογίας.

Για την υλοποίηση της πράσινης ανοικοδόμησης, η Βασιλένκο σκοπεύει να υποβάλει το σχέδιο στη γερμανική κυβέρνηση, την επόμενη εβδομάδα που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως υποστηρίζει η ίδια: «Η Γερμανία είναι μία χώρα που τάσσεται υπέρ της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης οικονομίας. Επομένως, ο μόνος τρόπος για να συμβάλουν σημαντικά στην ανοικοδόμηση της χώρας είναι μέσω οικολογικών στόχων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους