Ο Μαργαρίτης Σχοινάς από το βήμα του 14ου συνεδρίου της ΝΔ, μίλησε για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη και για τον κρίσιμο ρόλο που έχει να παίξει η Ελλάδα στη νέα αυτή περίοδο.
Η ομιλία του Μαργαρίτη Σχοινά
Φίλες και φίλοι, Στις κρίσιμες τωρινές στιγμές, δεν χωράει εφησυχασμός. Αυτές οι επιτυχίες του παρελθόντος, συνδέονται και με σημαντικά καθήκοντα και διδάγματα για το μέλλον. Και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
Για την Ευρώπη, ο πήχης των προσδοκιών είναι πια πολύ ψηλά. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για δισταγμούς, αμφισβητήσεις, καυγάδες και διχογνωμίες. Οι πολίτες απαιτούν την ενότητα στη δράση και τολμηρές αποφάσεις. Ειδικά τώρα που προσεγγίζουμε τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα για συλλογική δράση στις τιμές στην ενέργεια, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κοινή, πειστική ευρωπαϊκή απάντηση.
Ένα άλλο δίδαγμα για την Ευρώπη είναι η ανάγκη μεγαλύτερης πολιτικής νομιμοποίησης της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Μια Ένωση που αγοράζει συλλογικά εμβόλια, όπλα και αύριο φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Που δανείζεται από κοινού για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη. Που έχει τη μεγαλύτερη αγορά, τη βαθύτερη δημοκρατία και το δεύτερο νόμισμα στον κόσμο.
Νέα Ευρώπη
Αυτή η νέα Ευρώπη της δράσης πρέπει να έχει και εξουσία που να νομιμοποιείται από τη βούληση των πολιτών, όχι από αποφάσεις σε κλειστές αίθουσες και παζαρέματα. Οι ευρωεκλογές του 2024και οι πρόσφατες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση μας προσφέρουν μια μοναδική πολιτική ευκαιρία βγάλουμε την ΕΕ έξω από τις Βρυξέλλες
Επιθυμώ και ελπίζω να συζητηθούν και στην χώρα μας μέσα και έξω από τη Βουλή των Ελλήνων. Αλλά και για εμάς εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν διδάγματα από τα όσα ζήσαμε αυτά τα τελευταία εφιαλτικά δυόμισι χρόνια, γιατί σημαίνουν την απόλυτη δικαίωση αλλά ταυτόχρονα την ύψιστη ευθύνη υπεράσπισης των αρχών και αξιών που αντιπροσωπεύει η μεγάλη, ιστορική μας παράταξη.
Δικαίωση γιατί πολεμήσαμε και νικήσαμε τις κρίσεις όχι μόνοι μας αλλά με την πολλαπλασιαστική ισχύ που μας δίνει η θέση μας στον σκληρό πυρήνα, την 1η ταχύτητα της ΕΕ και της ευρωζώνης. Εκεί που βρεθήκαμε γιατί εμείς επιλέξαμε να είμαστε, όχι από σπόντα η ατύχημα της Ιστορίας. Με την ηθική στήριξη που πηγάζει από το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Με κέντρο τον άνθρωπο, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω.
Ταυτόχρονα όμως και ευθύνη γιατί τώρα – περισσότερο από ποτέ-πρέπει να θυμόμαστε – και ειδικότερα η νέα γενιά – ότι το μοντέλο της κοινωνίας που μας αντιπροσωπεύει και η διαφύλαξη του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας δεν είναι αυτονόητα ούτε δεδομένα. Ότι πρέπει να χτίζουμε συνεχείς άμυνες απέναντι στις πολλαπλές απειλές που ορθώνονται απέναντι μας.
Να σταθούμε, να συνεχίσουμε να στεκόμαστε περήφανα, σταθερά, ξεκάθαρα απέναντι σε :Αυταρχικούς γείτονες. Σε απολυταρχικούς δήθεν φίλους, λαϊκιστές των άκρων. Τους λαϊκιστές των άκρων. Τους απάτριδες αλλά και τους υπερεθνικιστές. Απέναντι για πάντα σε όλους όσους θέλουν να μας γυρίσουν σε διχαστικές και ιδεοληπτικές επιλογές. Σε όλους όσους θέλουν την Ελλάδα περιχαρακωμένη, μικρή και οβική, όχι ευρυγώνια, ισχυρή και ευρωπαϊκή.
Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τη ξεχνάμε, δεν τη παραδίδουμε στους αρνητές της. Φίλες και φίλοι, Σε αυτόν τον νέο δρόμο εθνικής ανάταξης βαδίζουμε: 1) με την δύναμη της κοινωνίας που βλέπει, κρίνει και συγκρίνει, 2) τη σιγουριά και το σταθερό χέρι ενός ηγέτη του Κυριάκου του Μητσοτάκη που αυτή τη στιγμή αποτελεί χωρίς αμφιβολία τον πιο κεντρικό και πιο σημαντικό Πρωθυπουργό της πολιτικής μα; οικογένειας, του ΕΛΚ.
Ενός ηγέτη που κυβερνά χωρίς τους μεσσιανισμούς του παρελθόντος και που αναγνωρίζεται στην Ευρώπη ως αξιόπιστος πρωταγωνιστής, διαμορφωτής αλλά και εμπνευστής κρίσιμων ευρωπαϊκών αποφάσεων. Βαδίζουμε με την ισχύ των ιδεών, των αρχών και των θέσεων μας που δικαιώθηκαν από την ιστορία. Και τέλος βαδίσουμε με την ακλόνητη πεποίθηση ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα καλύτερα μπροστά μας.
Φίλες και φίλοι συναγωνιστές, Σε αυτό το τελευταίο Συνέδριο πριν τις επόμενες εκλογές, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί. Για μια Ευρώπη των λύσεων και όχι των αντεγκλήσεων. Για μια Ελλάδα που πιστεύει, θέλει και μπορεί. Για μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της προόδου και της συνοχής. Για μια Ελλάδα που μας ενώνει, που θέλουμε και που μας αξίζει.
Latest News
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Απέφερε καρπούς το πρόγραμμα «Μπροστινή πόρτα» - Αύξηση εσόδων για ΟΑΣΑ - ΟΕΣΘ
Η συνολική αύξηση των εσόδων για τη Δημόσια Συγκοινωνία το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 ήταν 6,24 εκατομμύρια ευρώ
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου
Συρία: Μυστικές υπηρεσίες μεταξύ ναζί και Στάζι
Για πολλά χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας συνεργάστηκαν με πρώην αξιωματούχους των ναζί, αλλά και την ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία Στάζ
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα
Λίγα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο καιρός το Σάββατο ανά περιοχή
Με δύο εκπλήξεις ο προϋπολογισμός 2025 και το «ψαλίδι» στις προμήθειες των τραπεζών
Ο Προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται αύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου – Τα μέτρα της τελευταίας στιγμής από Μητσοτάκη
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής