«Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια ζωντανή δημοκρατία με μια ακμάζουσα οικονομία. Μια χώρα που κατάφερε να ξεπεράσει μια πολύ οδυνηρή οικονομική κρίση. Μια χώρα που προσφέρει ξανά ελπίδα στους νέους της», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια δείπνου με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις πολυάριθμες προκλήσεις των τελευταίων τριών χρόνων, από τότε που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. «Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μια οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας από την Τουρκία όταν επιχείρησε να στείλει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας, από τα σύνορά μας στον Έβρο. Έπειτα, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια πανδημία. Και φυσικά, τώρα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ενός φρικτού πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών, δεν χάσαμε ποτέ τον στόχο μας».

Κατσλήγοντας τόνισε: «Καταφέραμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτήν την πορεία. Θα παραμείνουμε σε αυτή την πορεία μέχρι η αποστολή μας να ολοκληρωθεί. Και η αποστολή μας θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε φτάσει στο σημείο να πούμε ότι μεταμορφώσαμε τη χώρα, αλλάξαμε τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας και ότι η Ελλάδα έγινε το σύγχρονο κράτος, η σύγχρονη χώρα που αξίζουν οι Έλληνες και που αξίζει και σε σας».

Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη

Ευχαριστώ πολύ. Σεβασμιώτατε, Γερουσιαστή Menendez, Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ όλους τους διοργανωτές για αυτή την εξαιρετική εκδήλωση. Είχα προετοιμάσει κάποιες σημειώσεις, αλλά επιτρέψτε μου να μιλήσω, εν συντομία, μέσα από την καρδιά μου. Γιατί αυτή, πράγματι, ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη. Ήταν μια σημαντική επίσκεψη για μένα προσωπικά, αλλά και μια σημαντική επίσκεψη για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό. Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός είχε την τιμή να μιλήσει σε Κοινή Σύνοδο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Και ήταν μια μοναδική ευκαιρία για μένα να μιλήσω για τους ιδιαίτερους δεσμούς που συνδέουν τις δύο δημοκρατίες μας. Η Αμερικανική Δημοκρατία, η οποία έχει τις ρίζες της στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, εμπνευσμένη από αυτό το μοναδικό πείραμα στην ιστορία του πολιτισμού. Όταν τον 5ο αιώνα π.Χ., μια μικρή ομάδα Ελλήνων αποφάσισε ότι η αυτοκυβέρνηση και η ισότητα απέναντι στον νόμο ήταν ο κατάλληλος τρόπος διακυβέρνησης. Και φυσικά, η Ελληνική Επανάσταση, η οποία ξεκίνησε το 1821, εμπνεύστηκε από τους “Ιδρυτές Πατέρες” και από όσα συνέβησαν εδώ στην Αμερική μερικές δεκαετίες πριν. Και πράγματι, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, η Ελλάδα κατάφερε να αγωνιστεί και να κερδίσει την ανεξαρτησία της. Το πρώτο έθνος-κράτος που ιδρύθηκε στη Βαλκανική Χερσόνησο. Και αυτά τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας δεν ήταν πάντα εύκολα.

Ήταν δύσκολα χρόνια. Αλλά η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο, γιατί ήταν πάντα – όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες – στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και σε αυτή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης που γιορτάζουμε σήμερα με έξι μήνες καθυστέρηση, από μια άποψη ήταν καλό γιατί είχαμε στη διάθεσή μας 18 μήνες να το γιορτάσουμε. Αυτό ήταν πράγματι ένα μνημειώδες γεγονός στην ελληνική ιστορία που μας θύμισε αυτή την πορεία και μας υπενθύμισε ότι η ιστορία της Ελλάδας ήταν μια διαδοχή μεγάλων αλμάτων προόδου, αλλά και καταστροφών από τις οποίες υπέφερε ο Ελληνισμός. Συνολικά, όμως, η πρόοδος ήταν αξιοσημείωτη.

Και σήμερα, η Ελλάδα είναι μια ζωντανή δημοκρατία με μια ακμάζουσα οικονομία. Μια χώρα που κατάφερε να ξεπεράσει μια πολύ οδυνηρή οικονομική κρίση. Μια χώρα που προσφέρει ξανά ελπίδα στους νέους της. Ίσως το πιο ενθαρρυντικό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι πολλοί νέοι που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Και η απόφασή τους αυτή δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης. Η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι επενδύσεις στη χώρα έχουν επιταχυνθεί. Υπάρχουν αξιόλογες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Κανείς όμως δεν αποφασίζει να επιστρέψει με την οικογένειά του πίσω στην πατρίδα, αν δεν αισθάνεται σίγουρος ότι η χώρα κινείται, μακρoπρόθεσμα, προς τη σωστή κατεύθυνση. Και πιστεύω πως ακριβώς έτσι νιώθουν οι Έλληνες για την Ελλάδα σήμερα.

Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε πολυάριθμες προκλήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μια οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας από την Τουρκία όταν επιχείρησε να στείλει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας, από τα σύνορά μας στον Έβρο. Έπειτα, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια πανδημία. Και φυσικά, τώρα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ενός φρικτού πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών, δεν χάσαμε ποτέ τον στόχο μας.

Θυμόμαστε πάντα τον λόγο για τον οποίο οι Έλληνες μας εμπιστεύτηκαν από την αρχή. Μας εμπιστεύτηκαν για να πετύχουμε ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να αλλάξουμε το κράτος, να μεταρρυθμίσουμε την εκπαίδευση, να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα, καθιστώντας την από «ουραγό» σε πρωταγωνιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί και σε ό,τι αφορά την περιφερειακή της παρουσία. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω επίσης με τον Πρόεδρο Biden τη σημασία αυτής της διμερούς σχέσης όχι μόνο στο πλαίσιο της στρατηγικής μας συνεργασίας, αλλά και στο πλαίσιο της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα γίνεται πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο από την περιοχή, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επενδύουμε στις ενεργειακές μας υποδομές.

Βοηθάμε τις βαλκανικές χώρες να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του εύρους της συνεργασίας που μπορούμε να δημιουργήσουμε μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό που μπορώ να σας πω, λοιπόν, σήμερα είναι ότι το μέλλον της χώρας είναι πράγματι πολλά υποσχόμενο. Καταφέραμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτήν την πορεία. Θα παραμείνουμε σε αυτή την πορεία μέχρι η αποστολή μας να ολοκληρωθεί. Και η αποστολή μας θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε φτάσει στο σημείο να πούμε ότι μεταμορφώσαμε τη χώρα, αλλάξαμε τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας και ότι η Ελλάδα έγινε το σύγχρονο κράτος, η σύγχρονη χώρα που αξίζουν οι Έλληνες και που αξίζει και σε σας.

Αλλά η σημερινή εκδήλωση δεν είναι για μένα. Δεν είναι για την Ελλάδα. Είναι για εσάς. Στη σημερινή εκδήλωση τιμούμε την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Συγκινήθηκα τόσο πολύ όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου στο Κογκρέσο, κοίταξα ψηλά στον εξώστη και είδα τόσους πολλούς από εσάς να νιώθετε περήφανοι για την παρουσία μου, να νιώθετε περήφανοι για την Ελλάδα.

Σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι να τιμήσω δώδεκα πολύ σημαντικούς Ελληνοαμερικανούς που έχουν σημαντική συνεισφορά, όχι μόνο στην πατρίδα τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη μου χαρά που σας τιμούμε σήμερα. Ανησυχούσα πολύ ότι θα έμεναν εκτός πρόσωπα που θα έπρεπε να τιμήσουμε σήμερα. Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως αυτή θα είναι μια συνεχής διαδικασία. Επομένως, μην αισθανθείτε προσβεβλημένοι, αν δεν σας τιμήσουμε σήμερα. Ωστόσο, θεωρώ ότι μόλις ακούσετε ποια πρόσωπα θα τιμηθούν σήμερα, θα αναγνωρίσετε ότι αυτό είναι κάτι που μάλλον θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Χωρίς άλλες καθυστερήσεις λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σας. Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξή σας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που αισθάνεστε χαρούμενοι σήμερα. Ήταν πράγματι μια ξεχωριστή μέρα για τον Ελληνισμό, μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα, μια ξεχωριστή μέρα για την Κύπρο, μια ξεχωριστή μέρα για όλους. Πιστεύω ότι έχετε κάθε λόγο σήμερα να νιώθετε περήφανοι όσο κι εγώ. Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας. Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξή σας.

Ευχαριστώ πολύ για το θερμό σας χειροκρότημα. Σημαίνει πολλά για μένα. Πρωτοήρθα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 18 ετών και το γεγονός ότι επιστρέφω εδώ ως Πρωθυπουργός, από αυτή τη θέση, είναι πολύ σημαντικό για μένα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα