Τίτλοι τέλους πέφτουν στο εγχείρημα της πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 14η ενδιάμεση έκθεση της (Μάιος 2022) για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

Η διαγωνιστική διαδικασία που είχε εκκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ εδώ και περίπου τρεισήμισι χρόνια καταλήγει άδοξα, όπως καταγράφεται κι επίσημως στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα οι συντάκτες της έκθεσης αναφερόμενοι στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνουν για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας: «Η τελική δικαστική απόφαση που θα αποσαφηνίσει ζητήματα της εταιρείας αναμένεται να εκδοθεί σε δύο με τρία χρόνια. Και συνεπώς ο τρέχων διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει. Ως εκ τούτου το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Η Κομισιόν, προφανώς, μιλά για τη δικαστική εκκρεμότητα ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την ELFE, η οποία έχει να κάνει με τη βιομηχανία της Καβάλας, η οποία διεκδικεί αποζημιώσεις για τον τρόπο τιμολόγησης ποσοτήτων αερίου που αγόραζε στο παρελθόν.

Έτσι, η πάλαι ποτέ εμβληματική για την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση, η οποία είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ενεργειακών παικτών της χώρας, φαίνεται να μπαίνει στο αρχείο…

Μετάθεση

Και οι άλλες, όμως, δύο ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών και της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας πάνε επίσης πιο πίσω, σύμφωνα πάντα με όσα περιγράφονται στην έκθεση της Κομισιόν.

Το success story της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η ΔΕΠΑ Υποδομών, για την οποία η Italgas έδωσε 733 εκ. ευρώ προκειμένου να την αποκτήσει, ακόμη δεν έχει κλείσει… Σύμφωνα με την Κομισιόν μέχρι τα τέλη του Μαίου αναμένεται η πιστοποίηση των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στα μέσα Ιουνίου.

Στην έκθεση της Κομισιόν να σημειωθεί ότι δεν περιγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις που δημοσίευσε ο ΟΤ την περασμένη Παρασκευή και αφορούσαν στους όρους που βάζει η ΡΑΕ στους Ιταλούς επενδυτές στην απόφαση της πιστοποίησης.

Για το τέλος Ιουλίου μετατίθεται και η τελευταία φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας. Σύμφωνα με την Κομισιόν το πρώτο σχέδιο σύμβασης παραχώρησης αναμένεται να μοιραστεί στους υποψήφιους επενδυτές έως τα τέλη Μαίου. Η ΡΑΕ εκτιμάται ότι θα εκδόσει απόφαση για το πλαίσιο καθορισμού των τιμολογίων μέχρι τα τέλη επίσης του ίδιου μήνα.

Έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και έως το τέλος του Οκτωβρίου η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια