Την αναμενόμενη αντίδραση είχαν από την πλευρά της Ουκρανίας οι (μάλλον) εμπρηστικές δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσιγκερ, ο οποίος μιλώντας στο Νταβός ισχυρίστηκε πως η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στην Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Νομίζω πως ο κ. Κίσινγκερ ζει ακόμη στον 20ο αιώνα και εμείς είμαστε στον 21ο αιώνα και δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε ίντσα από το έδαφος μας» σχολίασε ο Ουκρανός βουλευτής Ολέκσι Γκοντσαρένκο, μιλώντας στο CNBC. Επεσήμανε δε, ότι προσπαθεί να απαντήσει «ευγενικά» στον πρώην Αμερικανό ΥΠΕΞ.

«Το χειρότερο σήμα στον Πούτιν»

Εξάλλου, «αυτό θα έδινε το χειρότερο σήμα στον Πούτιν» προειδοποίησε, καθώς «θα πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν και να μην τον αφήσουμε να προχωρήσει πιο πέρα».

Άμεσα αρνητική ήταν και η στάση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμιτρο Κουλέμπα, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει απορρίψει κάθε πιθανότητα παράδοσης εδαφών στην Ρωσία, με αφορμή τα σενάρια που θέλουν το Κίεβο να είναι πιο ελαστική στην παραμονή της Κριμαίας σε ρωσικά χέρια ή στο καθεστώς κυριαρχίας του Ντονμπάς.

«Σέβομαι τον κύριο Κίσινγκερ, όμως εκτιμώ πως δεν κατέχει κανένα επίσημο πόστο στην αμερικανική κυβέρνηση, έχει μόνο τη δική του άποψη, με την οποία διαφωνώ ριζικά» σχολίασε ο κ. Κουλέμπα, μιλώντας στο CNBC.

Το διφορούμενο σχόλιο Ρούτε

Μεταξύ των διεθνών αντιδράσεων που προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό ο κύριος Κίσινγκερ, διφορούμενο ήταν το σχόλιο του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. «Είναι σχεδόν αδύνατο να πει κανείς πως διαφωνεί με τον Χένρι Κίσινγκερ… Φοβάμαι ωστόσο πως στην τηλεόραση τώρα πρέπει επισήμως να δηλώσω ότι διαφωνώ με τον Χένρι Κίσινγκερ» δήλωσε στο CNBC.

O 98χρονος Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών κατάφερε να κάνει τεράστιο ντόρο στο Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ χθες (όπως και στα social media) εκφράζοντας την άποψη πως η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη για να σταματήσει ο πόλεμος. Επεσήμανε δε, πως η Ρωσία συνιστά μια «ουσιώδη περιοχή» για την Ευρώπη και πως οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από το κλίμα της στιγμής και να παραβλέψουν την μακροπρόθεσμη σχέση τους με την Ρωσία, αλλιώς κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη Μόσχα σε μια μόνιμη συμμαχία με την Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας