Πράσινο φως για την δρομολόγηση του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, καθώς επιτέλους σήμερα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, δίδοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο εβδομάδων. Πάντως, για μια ακόμη φορά η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν κατάφερε να επιβληθεί αναφορικά με τις ενστάσεις που είχε θέσει.

Έτσι, λοιπόν το έκτο πακέτο με σημείο αιχμής την δρομολόγηση εμπάργκο κατά του ρωσικού αργού, εγκρίθηκε χωρίς ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος να περιλαμβάνεται στη νέα μαύρη λίστα της Ένωσης.

Τα μέτρα 

Αναφορικά με το πετρελαϊκό εμπάργκο, οι βασικές διαφωνίες είχαν επιλυθεί κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπου η φόρμουλα που είχε συμφωνηθεί είναι να απογορευτούν ουσιαστικά μόνο οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης. Αντιθέτως θα συνεχιστούν οι ροές μέσω αγωγών, κάτι που εξυπηρετεί τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μεταξύ τους φυσικά η Ουγγαρία που αλλιώς δεν υποχωρούσε από την αρνητική της στάση.

Σχολιάζοντας το θέμα η γαλλική προεδρία της Ε.Ε. επεσήμανε πως «όταν καταστεί δυνατό, θα προστεθεί και η απαγόρευση εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου, μέσω αγωγών».

Με το νέο πακέτο σκληραίνουν και τα μέτρα κατά του ρωσικού τραπεζικού κλάδου, καθώς τρεις ακόμη τράπεζες από την Ρωσία και την Λευκορωσία, μεταξύ τους και η κορυφαία τράπεζα της χώρας, η Sberbank, στερούνται πλέον της πρόσβασης στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Χωρίς τον Κύριλλο 

Τελευταίο αγκάθι στις συνομιλίες απέμενε το ζήτημα του Ρώσου Πατριάρχη, ο οποίος λόγω της στενής του σχέσης με το Κρεμλίνο και της πολιτικής στήριξης που παρείχε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, επρόκειτο να προστεθεί στην διευρυμένη μαύρη λίστα της Ε.Ε.

Η Ουγγαρία, κατά την χθεσινή συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων, ξεκαθάρισε πως διαφωνεί κάθετα και τελικά κατάφερε για μια ακόμη φορά να επιβληθεί.

Το πακέτο τελικά εγκρίθηκε χωρίς τον Πατριάρχη της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας. Ωστόσο στη λίστα των επιπλέον προσώπων που θα βρεθούν στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων εντάσσονται μέλη της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής που συνδέονται με τις «σφαγές» στη Μπούτσα, οντότητες του βιομηχανικού και τεχνολογικού τομέα της χώρας που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στελέχη που συνδέονται με την προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας, ενώ διευρύνεται περαιτέρω η λίστα των ολιγαρχών και των συγγενών τους.

Συνολικά προβλέπεται: 

-Η επιμήκυνση της απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία, κυρίως των χημικών προϊόντων και αγαθών υψηλής τεχνολογίας.

-Η απαγόρευση παροχής υπηρεσιών στο πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας.

-Η απαγόρευση τριών ρωσικών κρατικών οργανισμών ενημέρωσης που εμπλέκονται στη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας.

-Η απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους Ρώσους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, το 6ο πακέτο κυρώσεων θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία και θα δημοσιευθεί αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή