Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 5 δισ. ευρώ είναι το κόστος που θα υποστεί η Γερμανία, σε ετήσια βάση, από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία κατά της Gazprom Germania και τις θυγατρικές της, σαν αποτέλεσμα της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης λόγω του πολέμου.

Θυμίζουμε πως το Μάιο η Ρωσία αποφάσισε να σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Gazprom Germania, ήτοι την γερμανική θυγατρική της ρωσικής Gazprom, μετά την απόφαση του Βερολίνου να θέσει την εταιρεία υπό τον έλεγχο κρατικού διαχειριστή λόγω του πολέμου και των κυρώσεων.

Έκτοτε ο ενεργειακός φορέας της Bundesnetzagentur, που ανέλαβε ρόλο διαχειριστή στην Gazprom Germania, είναι υποχρεωμένος να αγοράζει φυσικό αέριο από έτερους προμηθευτές προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμβόλαια που υπάρχουν με τοπικούς φορείς, δήμους και εταιρείες.

Νέοι προμηθευτές, άλλες τιμές

Η διαδικασία αυτή προφανώς μεταφράζεται σε μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους χρήστες του φυσικού αερίου και τελικά το σύνολο των φορολογουμένων. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Welt am Sonntag, ο λογαριασμός αυτός υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως απαιτείται η αγορά επιπλέον 10 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα, για να καλυφθούν οι ανάγκες. Η προμήθεια αυτή γίνεται με βάση τις τιμές που ισχύουν στις διεθνείς αγορές που το διάστημα αυτό είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Επιπλέον οικονομική επιβάρυνση θα προκύψει και από την ανάγκη να γεμίσει στο έπακρο η μεγάλη μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Ρέντεν, όπως ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα γίνει ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, καθώς η χώρα θα ευθυγραμμιστεί και με τις οδηγίες των Βρυξελλών για την τήρηση υψηλών αποθεμάτων σε όλα τα κράτη μέλη.

Η Welt am Sonntag, στο δημοσίευμα της, υποστηρίζει πως για να καλυφθεί το επιπλέον κόστος ειδικά τη δύσκολη χειμερινή περίοδο η κυβέρνηση έχει στα σκαριά ένα νέο, ενδεχομένως προσωρινό, τέλος στο φυσικό αέριο, το οποίο θα επιβληθεί στους ενεργειακούς παρόχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Το σχέδιο δύο ταχυτήτων για την επιστροφή στο Χρηματιστήριο της Μόσχας των επενδυτών από φιλικές χώρες
Διεθνή |

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανοίγει και πάλι τις πύλες του για επενδυτές από φιλικές χώρες

Σε πρώτο στάδιο οι συναλλαγές αφορούν ομόλογα, αλλά έπεται και συνέχεια, καθώς η κεντρική τράπεζα δρομολογεί σταδιακά την άρση όλων των περιορισμών σε τοπικό επίπεδο