Οι νέοι φορητοί υπολογιστές της Apple που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τα τσιπ επόμενης γενιάς του κατασκευαστή iPhone, ενδέχεται να αποτελέσουν νέες προκλήσεις για την επικερδή επιχείρηση Windows της Microsoft .

Από τότε που η Apple άρχισε να πουλά Mac που τροφοδοτούνται από εγχώριους επεξεργαστές M1 στα τέλη του 2020, η επιχείρηση υπολογιστών της εταιρείας ανεβάζει δυναμική. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Apple παρουσίασε το M2, το οποίο θα κάνει το ντεμπούτο του στο νέο MacBook Air και το MacBook Pro 13 ιντσών.

Το νέο τσιπ θα περιλαμβάνει 25% περισσότερα τρανζίστορ και 50% περισσότερο εύρος ζώνης από το M1.

Ο Mikako Kitagawa, αναλυτής στην εταιρεία ερευνών της τεχνολογικής βιομηχανίας Gartner, δήλωσε στο CNBC ότι η Apple θα μπορούσε να συνεχίσει να κερδίζει μερίδιο αγοράς με την αρχιτεκτονική M2. Το 2021, η Apple κατείχε το 7,9% των παγκόσμιων αποστολών υπολογιστών ανά λειτουργικό σύστημα, ενώ τα Windows έλεγχαν το 81,8%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner. Η εταιρεία αναμένει ότι το μερίδιο της Apple θα ανέλθει στο 10,7% το 2026, καθώς το μερίδιο των Windows θα πέσει στο 80,5%.

Οι νέες συσκευές

Η επιχείρηση Mac της Apple αναζωογονήθηκε με νέες συσκευές που φέρουν τα τσιπ της ίδιας της εταιρείας ως αντικατάσταση των επεξεργαστών της Intel . Το πρώτο ήταν το MacBook Air που κυκλοφόρησε πέρυσι, ακολουθούμενο από ενημερωμένα μοντέλα φορητών υπολογιστών iMac, Mac Mini και MacBook Pro και ένα νέο μοντέλο για ισχυρούς χρήστες που ονομάζεται Mac Studio.

Οι νεότερες συσκευές της Apple έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας από τις παλαιότερες αντίστοιχες που βασίζονται στην Intel και αρκετή επεξεργαστική ισχύ.

Οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί. Οι επιχειρήσεις Mac της Apple αυξήθηκαν κατά 23% το οικονομικό 2021 σε πωλήσεις άνω των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το τρίμηνο του Μαρτίου , οι πωλήσεις Mac αυξήθηκαν πάνω από 14%, σημειώνοντας ταχύτερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία υλικού της Apple. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook , είπε σε αναλυτές τον Απρίλιο ότι «η απίστευτη ανταπόκριση των πελατών στους Mac που τροφοδοτούνται με M1 συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων κατά 15% από έτος σε έτος, παρά τους περιορισμούς προσφοράς».

Άσχημα νέα για τη Microsoft

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Microsoft από τα Windows προέρχεται από άδειες που πουλά στην Dell , την HP , τη Lenovo και άλλους κατασκευαστές συσκευών. Αυτό ανέρχεται στο 7,5% των συνολικών εσόδων της Microsoft και σχεδόν στο 11% του μικτού κέρδους, έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Keith Weiss σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα.

Καθώς η Microsoft χάνει μερίδιο αγοράς, «χάνεται μεγάλο μέρος του ελέγχου των τιμών στην αγορά», δήλωσε ο Brad Brooks, Διευθύνων Σύμβουλος της νεοφυούς Censys στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και πρώην στέλεχος της Microsoft.

Τα περισσότερα έσοδα από τις άδειες χρήσης Windows σε κατασκευαστές συσκευών προέρχονται από εμπορικούς πελάτες. Ο Μπρουκς είπε ότι η Apple σημειώνει πρόοδο μεταξύ των καταναλωτών και έμαθε κατά τη διάρκεια των εννέα ετών στη Microsoft ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των καταναλωτών και του τι συμβαίνει στην εργασία.

Οι εταιρείες μπαίνουν στο παιχνίδι

«Μόλις αρχίσουν να χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό σετ προϊόντων στο οικιακό τους περιβάλλον, είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν αυτό το περιβάλλον στα επαγγελματικά τους περιβάλλοντα», είπε ο Brooks, μιλώντας για τους εταιρικούς ηγέτες που λαμβάνουν αποφάσεις αγοράς τεχνολογίας.

Ο Brooks είπε ότι άλλαξε σε Mac ως κύριο υπολογιστή του το 2017 και είπε ότι θα ήθελε μια μηχανή M2 στο μέλλον. Όλοι οι περίπου 150 υπάλληλοι της εταιρείας του χρησιμοποιούν Mac ως κύριους υπολογιστές, είπε.

Οι επιχειρήσεις άργησαν να υιοθετήσουν τους υπολογιστές M1 της Apple λόγω ανησυχιών ότι οι βασικές εφαρμογές δεν θα ήταν συμβατές. Ωστόσο , η Adobe , η Microsoft και άλλοι προγραμματιστές κυκλοφόρησαν σταδιακά με εγγενείς εκδόσεις του λογισμικού τους για τις συσκευές, είπε ο Kitagawa, ο οποίος αναμένει τώρα να αυξηθεί η εταιρική υιοθέτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία