Με ορίζοντα 15ετίας έχει διαμορφωθεί ένα ευρύ πλέγμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων περιοχών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Για την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας, -προς το παρόν- η δημοσιονομική επίπτωση έχει αγγίξει τα  300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, αρχικά, στα πρώτα μέτρα στήριξης περιλαμβάνονται:

α) η κατά προτεραιότητα απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών στα πρώτα έργα αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων,

β) η παροχή έκτακτης χρηματοδότησης προς τους δασικούς και αναγκαστικούς συνεταιρισμούς των περιοχών για τη συμμετοχή τους στις περιοχές πέριξ των δρόμων (1,2 εκατ. από το Πράσινο Ταμείο και από ιδιώτες),

γ) η έκτακτη ενίσχυση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ -επιπρόσθετα της τακτικής (2,3 εκατ. ευρώ)- προς τους πυρόπληκτους ρητινοκαλλιεργητές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

δ) η ειδική ρύθμιση ώστε να είναι ακατάσχετες, χωρίς παρακρατήσεις και μη συμψηφιστέες -με οφειλές στο Δημόσιο- οι πληρωμές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους ρητινοκαλλιεργητες, και

ε) η νέα έκτακτη ενίσχυση από το Πράσινο Ταμείο -περίπου 100.000 ευρώ- για να καλυφθούν στοχευμένες ανάγκες των ρητινοκαλλιεργητών.

Το 7ετές πρόγραμμα απασχόλησης

Στον πυρήνα του διευρυμένου πλέγματος στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων περιοχών είναι το επταετές πρόγραμμα απασχόλησης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση των δασών.

Συγκεκριμένα, το «Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ρητινεργατών σε υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» έχει προϋπολογισμό 63 εκατ. ευρώ και αφορά 590 ωφελούμενους, οι οποίοι θα λαμβάνουν μηνιαίες απολαβές πάνω από 800 ευρώ (καθαρά). Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται σε επτά έτη και η διάρθρωσή του εδράζεται σε έξι κύκλους εντός της περιόδου 2022-2024, ώστε να μπορούν -μέσα σε μία τριετία- να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι ρητινοκαλλιεργητές που θα συμμετέχουν σε έργα και εργασίες στο δάσος την επόμενη περίοδο (δύο με τρία έτη). Το πρόγραμμα λήγει το 2031.

Η υλοποίηση του προγράμματος προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, καθώς μετά την κατάθεση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για τον πρώτο κύκλο και την πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων των δικαιολογητικών -λόγω αιτήσεων που απέκλιναν από τα προβλεπόμενα-, ανακοινώνονται οι επιτυχόντες και ξεκινά το πρόγραμμα απασχόλησης από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, χρονολογείται συντομότερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα η έναρξη του δεύτερου κύκλου, περιλαμβάνοντας, αφενός, τη διεύρυνση της περιμέτρου εφαρμογής, ώστε το πρόγραμμα να αφορά -παράλληλα με τους ρητινοκαλλιεργητές μέλη δασικών και αναγκαστικών συνεταιρισμών- και ρητινοκαλλιεργητές που συνεργάζονταν με αναγκαστικούς συνεταιρισμούς τα τελευταία χρόνια, και, αφετέρου, την αναθεώρηση της κατανομής μεταξύ των κύκλων υλοποίησης του έργου, μέσα από νέα συνεργασία των δασαρχείων και των ρητινοκαλλιεργητών.

Παράλληλα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθούνται διατάξεις, βάσει των οποίων προβλέπονται, αφενός, η μείωση του ποσοστού εγγυητικής επιστολής για την υλοποίηση των υλοτομικών εργασιών στις καμένες δασικές εκτάσεις και, αφετέρου, η παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης των δασικών συνεταιρισμών για την επέκταση της έναρξης των υλοτομικών εργασιών στις καμένες δασικές εκτάσεις.

Μέσω Leader η στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών

Το διευρυμένο πλέγμα στήριξης περιλαμβάνει μία στοχευμένη δράση του προγράμματος Leader για τη χρηματοδοτική στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών ώστε να εξελίξουν την παραγωγική και επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Πρόκειται για μία δράση που θα προωθηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση του επταετούς προγράμματος απασχόλησης των ρητινοκαλλιεργητών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της εν λόγω δράσης θα είναι, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα διαφοροποίησης της επαγγελματικής απασχόλησης, ο τριετής χρονικός ορίζοντας υλοποίησης της επένδυσης, με περιθώριο παράτασης άλλα δύο έτη – φτάνοντας τον χρονικό ορίζοντα μιας πενταετίας, το υψηλό (το μέγιστο δυνατό) ποσοστό επιδότησης της επένδυσης και η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων του κεφαλαίου της ίδιας συμμετοχής της επένδυσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO