«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον ουκρανικό λαό, το καθήκον της Γαλλίας και της Ευρώπης είναι να πούμε στους Ουκρανούς πως είμαστε εδώ, στο πλευρό σας».

Αυτό ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη από την Ουκρανία, στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Απαντώντας στο ερώτημα αν εύχεται στρατιωτική ήττα της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας απάντησε ότι εύχεται να καταφέρει η Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφος της, να ξαναβρεί την ελευθερία της και την ανεξαρτησία της.

Ερωτηθείς επίσης αν θα πρέπει να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις προς την ρωσική πλευρά, ο Μακρόν απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει. «Το δικό μας καθήκον είναι να σταθούμε στο πλευρό της και στο πλευρό του διεθνούς δικαίου», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να βοηθηθεί η Ουκρανία, για να αντέξει σε έναν πόλεμο που θα διαρκέσει. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει είτε μία στρατιωτική ήττα, είτε μια διπλωματική διέξοδος.

Ζελένσκι και Πούτιν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε επίσης πως οι σχέσεις του με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν έχουν ψυχρανθεί. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλοί που δεν κατάλαβαν ή δεν θέλησαν να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους συνεχίζει να συνομιλεί με τον πρόεδρο Πούτιν. Ερωτηθείς αν προτίθεται να μεταβεί και στη Ρωσία, δήλωσε πως σήμερα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Σημείωσε όμως πως θα εξακολουθήσει να μιλάει με τον Πούτιν, κυρίως για ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, αλλά και για τα ζητήματα της επισιτιστικής ασφαλείας.

Ως προς το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στους Ουκρανούς ότι η Ευρώπη είναι τώρα έτοιμη να τους αναγνωρίσει το καθεστώς τού υποψήφιου κράτους. Ανέφερε ωστόσο ότι θα υπάρξει ένα «φύλλο πορείας» για την πλήρη ένταξη, το οποίο θα καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σιτηρά και εκλογές

Ως προς το ζήτημα της άρσης του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Ρωσία στις εξαγωγές δημητριακών από την Ουκρανία, ο Μακρόν ανέφερε ότι οι εξαγωγές μπορούν να γίνουν κυρίως μέσω του λιμανιού της Οδησσού, σημειώνοντας πως θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί, αλλά και ότι η Τουρκία έχει και αυτή να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη Μαύρη Θάλασσα.

Τέλος ερωτηθείς για τα εσωτερικά της Γαλλίας και ειδικότερα για το αν η πρόσφατη δήλωσή του, ότι «δεν θα πρέπει να προστεθεί στη διεθνή αταξία και μια γαλλική», σημαίνει ότι ζητάει από τους Γάλλους την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ο Μακρόν είπε ότι ο κόσμος διέρχεται μία κρίσιμη περίοδο, ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος και ότι για να μπορεί η Γαλλία να διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει στη διεθνή πολιτική σκηνή, θα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας