Τουλάχιστον 950 νεκροί και περισσότεροι από 600 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός από την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τα ξημερώματα της Τετάρτης το Αφγανιστάν, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους  διαχείρισης καταστροφών.

Ο  απολογισμός αυτό αναμένεται να αυξηθεί καθώς ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες από απομακρυσμένα ορεινά χωριά.

Τραγικές εικόνες

Φωτογραφίες από τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν σπίτια ερείπια, με πτώματα τυλιγμένα σε κουβέρτες να κείτονται στο έδαφος. Ο Σαλαχουντίν Αγιούμπι, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι ελικόπτερα αναπτύχθηκαν στην προσπάθεια διάσωσης, για να φτάσουν στους τραυματίες και να πετάξουν ιατρικές προμήθειες και τρόφιμα.

«Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς ορισμένα από τα χωριά βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές στα βουνά και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συλλεχθούν λεπτομέρειες», πρόσθεσε .

Ο σεισμός της Τετάρτης είναι ο πιο φονικός από το 2002.

Η μεγάλη πρόκληση για τους Ταλιμπάν

Ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο ανώτατος ηγέτης των κυβερνώντων Ταλιμπάν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Η οργάνωση της επιχείρησης διάσωσης εξελίσσεται σε μεγάλη δοκιμασία για τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέλαβαν τη χώρα τον Αύγουστο και έχουν αποκοπεί από μεγάλη διεθνή βοήθεια λόγω των κυρώσεων. Η δόνηση έγινε αισθητή από περίπου 119 εκατομμύρια ανθρώπους στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Ινδία, ανέφερε το EMSC στο Twitter, αλλά δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημιές ή θύματα στο Πακιστάν.

Στην πρόκληση για τις αφγανικές αρχές προστίθενται οι πρόσφατες πλημμύρες σε πολλές περιοχές, οι οποίες σύμφωνα με την υπηρεσία καταστροφών σκότωσαν 11, τραυμάτισαν 50 και έκλεισαν τμήματα αυτοκινητόδρομου.

Η καταστροφή έρχεται καθώς το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, καθώς οι διεθνείς δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποσύρθηκαν μετά από δύο δεκαετίες πολέμου.

Ζητούν βοήθεια απο τον ΟΗΕ

Το γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UNOCHA) είπε ότι το Αφγανιστάν ζήτησε από τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης και ότι ομάδες αποστέλλονται στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν δήλωσε ότι θα καλωσορίσει τη διεθνή βοήθεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους