Το πανεπιστήμιο του Τβέντε είναι ένα από τα 3 τεχνολογικά ερευνητικά πανεπιστήμια της Ολλανδίας. Είναι αντίστοιχο των πολυτεχνείων της Ελλάδας. Είναι ενα νέο σχετικά πανεπιστήμιο, 60 χρόνων, με 5 τμήματα, τα 4 σε τομείς τεχνολογίας και μηχανικής και το 1 στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών και της διοίκησης. Έχει 32% ποσοστό ξένων φοιτητών και το 2021 είχε σειρά κατάταξης στην QS World university rankings 189.

Είναι το μόνο πανεπιστήμιο με αμερικάνικου τύπου πανεπιστημιούπολη, με την έννοια ότι το campus είναι ουσιαστικά μια πόλη από μόνο του, όπου οι φοιτητές σπουδάζουν αλλά και μένουν!

Χαρακτηριστικό στοιχείο του πανεπιστημίου και του campus είναι το πως συνδυάζει και προσφέρει μια τόσο μεγάλη πράσινη έκταση με τόσα πολλά εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας.

Οι στόχοι και ο προσανατολισμός

 «Το Πανεπιστήμιο του Twente δεσμεύεται να ενσωματώσει και να εμφυσήσει τις διεθνείς και διαπολιτισμικές διαστάσεις και την ένταξη στον τρόπο εργασίας μας και στα αποτελέσματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην επιστημονική έρευνα και στην κοινωνική δέσμευση. Οι δραστηριότητές μας επιδιώκουν να ωφελήσουν και να εμπλέξουν την ευρύτερη κοινότητα, συνδέοντας το παγκόσμιο και το τοπικό» δήλωσε στον ΟΤ ο πρύτανης του πανεπιστημίου prof.dr.ir. Tom Veldkamp, Rector Magnificus στο University of Twente και προσθέτει:

«Η εκπαίδευση πρέπει να εμπλέκει τους μαθητές στις παραδόσεις, τον πολιτισμό, τις πρακτικές, τις αξίες και τα πρότυπα (κοινωνικοποίηση), να συμβάλλει στην ανάπτυξη των μαθητών σε αυτόνομα και ανεξάρτητα άτομα στην κοινωνία και να προετοιμάζει τους μαθητές για μια επιτυχημένη καριέρα στην αγορά εργασίας. Στο UT, προχωράμε πέρα από το πτυχίο επειδή θεωρούμε τον φοιτητικό ακτιβισμό ουσιαστικό μέρος της φοιτητικής ζωής. Η ενσωμάτωση διεθνών, διαπολιτισμικών και παγκόσμιων διαστάσεων σε όλες τις πτυχές του οργανισμού μας, όχι μόνο στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, ενισχύει τους αποφοίτους. Τους δίνει τη δυνατότητα να γίνουν πολίτες με παγκόσμια επιρροή πολίτες που επιλύουν τις κοινωνικές προκλήσεις και τη δημόσια και οικονομική ευημερία.»

Άρωμα Ελλάδος

Το πανεπιστήμιο του Twente έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό στην Ελλάδα. Και δεν είναι τυχαίο ότι στην στην ομάδα του international recruitment, η … Marketing & Communication Advisor, είναι Ελληνίδα.

Η Βασιλεία Βάσσου μίλησε στον ΟΤ για την ελληνική παρουσία στο Πανεπιστήμιο: «Οι ενεργοί  Έλληνες φοιτητές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο είναι φέτος πάνω από 120! Ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών τείνει να αυξάνεται με τα χρόνια διότι η Ολλανδία προσφέρει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης σε συνδυασμό με σχετικά οικονομικά δίδακτρα και κόστος ζωής. Τα προηγούμενα χρόνια κυρίως μεταπτυχιακοί φοιτητές έρχονταν να σπουδάσουν εδώ από Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια όμως ο αριθμός των προπτυχιακών φοιτητών όλο και αυξάνεται.

Εκτός από φοιτητές  το πανεπιστήμιο έχει και πολλούς εργαζόμενους από την Ελλάδα. Στην πλειοψηφία τους είναι διδακτορικοί οι οποίοι στην Ολλανδία γενικά αμείβονται κανονικά κατα την διάρκεια της 4ετης φοίτησης τους ως διδάκτορες. Βοηθητικό προσωπικό από Ελλάδα και άλλες χώρες στο πανεπιστήμιο του Τβέντε επίσης υπάρχει. Για παράδειγμα, εγώ, είχα έρθει για το μεταπτυχιακό μου το 2015 στο Τβέντε και αφότου αποφοίτησα, από το 2018 ως και σήμερα εργάζομαι στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας».

Η κ. Βάσσου μας μίλησε για τη φιλοσοφία και το εκπαιδευτικό μοντέλο που ακολουθείται: « Σύμφωνα με αυτό, δίνεται έμφαση στη μικρής κλίμακας εκπαίδευση με την έννοια ότι συνήθως στις τάξεις είναι έως 25 άτομα.  Επίσης, ανάλογα με τα εργαστήρια και την έρευνα που διεξάγεται σε κάθε πολυτεχνείο, το κατατάσσει ως καλύτερο σε διαφόρους τομείς, για παράδειγμα, το Τβέντε έχει από τα καλυτέρα προγράμματα σπουδών Robotics στην Ολλανδία και το καλύτερο clean room της Ευρώπης»

Στήριγμα στις start ups

Η κ. Βάσσου τόνισε ότι εκτός από το αμιγώς εκπαιδευτικό κομμάτι το πανεπιστήμιο διαθέτει start-up incubator που ονομάζεται Novel T. Μετά τις σπουδές και εφόσον ο φοιτητής/απόφοιτος έχει έρθει με μια καινοτόμα ιδέα, το Novel T τον στηρίζει οικονομικά αλλά και συμβουλευτικά για να ξεκινήσει τα πρώτα βήματα του για την ίδρυση της νέας του εταιρίας!

Πώς συνδέεται με την αγορά εργασίας;

Οι φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση σε κάποια εταιρεία, έχουν μεγάλη πιθανότητα προσφορά εργασίας full time στην ίδια εταιρεία μετά το πέρας των σπουδών τους. Επιπλέον το πανεπιστήμιο έχει επίσημο career days event κάθε χρόνο όπου οι φοιτητές μπορούν να συνομιλήσουν με εκπροσώπους εταιριών που βρίσκονται στο campus και αναζητούν υποψηφίους νέους εργαζόμενους.

Η Ελληνική Authentia;

Η Authentia είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποτελείται από Έλληνες/ίδες του Πανεπιστημίου του Twente και της περιοχής του Enschede. Πρακτικά, είναι ένα δίκτυο ελληνόφωνων, ακαδημαϊκά καταρτισμένων ατόμων που λειτουργεί ως κοιτίδα πρωτοβουλιών με κοινωνικό αντίκτυπο.

H Authentia δημιουργήθηκε από Έλληνες αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Twente, με διαφορετική επιστημονική τεχνογνωσία αλλά κοινό όραμα για τη δημιουργία ενός συλλόγου Ελλήνων/ίδων τεχνοκρατών, που θα λειτουργήσει ως κόμβος για τη μετάδοση γνώσης και ιδεών παράλληλα με την ανάπτυξη του ακαδημαϊκού και κοινωνικού τους δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, η Authentia έχει στόχο να:

  1. Δημιουργήσει και να διατηρήσει ένα δίκτυο Ελλήνων φοιτητών, εργαζομένων και αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Twente.
  2. Αναπτύξει πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τον ακτιβισμό και την επιχειρηματικότητα μέσω του δικτύου και των τεχνικών γνώσεων των μελών της.
  3. Δημιουργήσει και ενισχύσει συνεργασίες μεταξύ ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και του Πανεπιστημίου του Twente.
  4. Διευκολύνει τη διαδικασία ένταξης στην Ολλανδία των νέων φοιτητών/εργαζομένων από την Ελλάδα.
  5. Διοργανώσει κοινωνικές εκδηλώσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων ομογενών και τη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού.

Το όνομα Authentia είναι ουσιαστικά ακρωνύμιο και αντιπροσωπεύει την ταυτότητα και ιδιότητα των μελών μας. ΑUTHENTIA: Association of University of Twente Hellenic Nationals Trained in Academia

Για να γίνει καποιος μέλος, αρκεί να συμπληρώσει την φόρμα στο website μας https://authentiafoundation.com/junior-membership/, υπάρχουν δύο ειδών memberships (junior & senior).

Τιμητική διάκριση

«Από την αρχή της ίδρυσης του οργανισμού, είμαστε περήφανοι που κερδίσαμε από το πανεπιστήμιο το University of Twente Incentive fund» τονίζει η κ. Βάσσου:  Επρόκειτο για ένα χρηματικό βραβείο το οποίο απονεμήθηκε στον οργανισμό μας με στόχο να υλοποιήσουμε μια σειρά ιδεών και δράσεων που παρουσιάσαμε και καταθέσαμε σε αρμόδια επιτροπή με στόχο την ενίσχυση και τη διασφάλιση της διαφορετικότητας και ισότητας των φοιτητών ή/και των υπαλλήλων του πανεπιστημίου!»

Καινοφυής επιχειρηματικότητα

Η Authentia προσφέρει υποτροφίες σε υποψηφίους/ες από την Ελλάδα να παρακολουθήσουν μαθήματα στο CuriousU summer school του πανεπιστημίου του Τβέντε. Ένα από τα προσφερόμενα μαθήματα ονομάζεται EntrepreneurialU και επικεντρώνεται στην επιχειρηματικότητα. Έτσι κάποιος μπορεί να πάρει τις πρώτες πρακτικές γνώσεις για το πώς να ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Είχαμε περιπτώσεις συμμετεχόντων πέρυσι οι οποίες ακόμα είναι σε επαφή με το incubator Novel-T εδώ στο πανεπιστήμιο, οργανισμός που βοηθά πρακτικά, οικονομικά και συμβουλευτικά κάποιον να ιδρύσει τη δική του/της επιχείρηση.

Είπαν στον ΟΤ τα ιδρυτικά μέλη της Authentia

Βασίλειος Τρικαλίτης, Director of Initiatives: «Οι τεχνοκράτες με γνώσεις επιχειρείν είναι οι φορείς κοινωνικής αλλαγής»

Βασιλεία Βάσσου, Διευθύντρια Σύνδεσης: « Στόχος και αποστολή μου είναι να συνδέσω τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα με το ινστιτούτο υποδοχής (University of Twente), με σκοπό την προσέλκυση Ελλήνων φοιτητών στο ινστιτούτο υποδοχής.

Αγάθη Μέρδη, Διευθύντρια Ένταξης: «Στόχος μου είναι να γεφυρώσω το χάσμα μεταξύ επιχειρήσεων και STEM, χρειαζόμαστε διαφορετικές προοπτικές και ιδέες. Η Authentia θέλει να ενδυναμώσει και να φέρει τις Ελληνίδες σε θέση να το κάνουν αυτό».

Ανδρέας Σμύρης, Διευθυντής Socialising: Αυτό που φιλοδοξώ μέσω του Authentia, είναι να δημιουργήσω ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους Έλληνες φοιτητές που φτάνουν για πρώτη φορά στο Enschede και να δημιουργήσουν μια θετική στάση για την προσαρμογή στην ολλανδική κουλτούρα.

Κωνσταντίνος Νιζάμης, Director of Transfer”Η εκπαίδευση δεν είναι προνόμιο των λίγων αλλά δικαίωμα των πολλών”

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ