Ακόμη ένα βήμα έγινε σήμερα για να ολοκληρωθεί άλλος ένας κύκλος διάρκειας 4 ετών και να εξέλθει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα βρισκόταν σε ένα ενισχυμένο καθεστώς επιτήρησης που μεσολαβούσε μεταξύ των μνημονίων και της ευρωπαϊκής κανονικότητας που απολάμβαναν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, τα οποία εξήλθαν – επίσης – μιας μνημονιακής περιόδου.

Πριν από λίγες ώρες, τo Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε να εξαλείψει για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως την 17η Ιουνίου 2022, την προσαύξηση του επιτοκίου, για δάνειο που είχε λάβει η Ελλάδα το 2012. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά την τελευταία θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η ελάφρυνση από τα μέτρα αυτά ανέρχεται σε 103,3 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Ρέγκλινγκ στο Συνέδριο Economist: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Επιπλέον, ο ESM μεταβίβασε την Παρασκευή στην Ελλάδα το ποσό των 644,42 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε κέρδη που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMP’s και ANFA’s). Το παραπάνω αποτελεί και την προτελευταία δόση, η οποία αποτελεί μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το επόμενο βήμα

Επόμενο βήμα αποτελεί η «έξοδος», η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Αυγούστου. Κι αυτό γιατί τότε ολοκληρώνονται τα τέσσερα χρόνια σε ενισχυμένη εποπτεία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα θα τελεί υπό το νέο καθεστώς έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε. Παράλληλα, θα υπάρχει και εσωτερική αξιολόγηση που θα διεξαχθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω της διαδικασίας Early Warning. Αυτή η αξιολόγηση καταγράφει κάθε τρίμηνο την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων και την ευστάθεια των οικονομιών των χωρών-μελών και δεν δημοσιοποιείται.

Διαβάστε επίσης: Γραφείο Προϋπολογισμού: Απαιτούνται στοχευμένα μέτρα που δεν θα επιβαρύνουν το χρέος

Στην κυβέρνηση «ποντάρουν» σε αυτήν την έξοδο, καθότι θεωρούν ότι θα συμβάλει στη γενική εικόνα της οικονομίας στο εξωτερικό και παρά τις «βαριές» συνέπειες που έχει φέρει η ενεργειακή κρίση. Άλλωστε, η κίνηση να προχωρήσει σε πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ με 1,81 δισ., τα οποία αποτελούσαν το υπόλοιπο των δανείων προς το Ταμείο, όπως έκαναν και όλες οι υπόλοιπες χώρες που εφάρμοσαν προγράμματα διάσωσης.

Επενδυτική βαθμίδα

Επιπλέον, επόμενος στόχος για την κυβέρνηση, είναι η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία δεν είναι εύλογο να αναμένεται σε λιγότερο από 1 χρόνο, με βάση τα μέχρι στιγμή δεδομένα. Είναι γεγονός ότι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν προχωρήσει σε αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά μάλιστα, παρά το γεγονός ότι 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας το ελληνικό χρέος έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 206,3% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο 10%.

Το δημόσιο χρέος

Ωστόσο, ειδικά για την Ελλάδα, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η ρύθμιση του χρέους το 2018. Κι αυτό καθότι οι οίκοι αξιολόγησης γνωρίζουν εκτός από την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων ότι το ελληνικό χρέος, παρά το μέγεθος του είναι ρυθμισμένο , για τουλάχιστον 10 χρόνια. Τα 2/3 του χρέους βρίσκονται στα χέρια του αποκαλούμενου επίσημου τομέα και μάλιστα σε χαμηλά επιτόκια με ετήσιες υποχρεώσεις αναχρηματοδότησης που δε ξεπερνούν το 12% του ΑΕΠ και με μεγάλη μέση περίοδο ωρίμανσης που φτάνει τα 21 χρόνια Επίσης γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει από τα αναλογικά υψηλότερα ταμειακά αποθέματα (φτάνουν τα 39 δισ. ευρώ) με τα οποία , μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της , χωρίς να δανειστεί για μια μεγάλη περίοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Προϋπολογισμός:  Ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή
Οικονομία |

Ξεκινάει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή - Την Κυριακή η ψηφοφορία

Την Κυριακή οι τοποθετήσεις επί του προϋπολογισμού από τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων κομμάτων