Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, καθώς η εκτίναξη των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα και το αυξανόμενο ρίσκο υποχώρησης της οικονομίας της ύφεση επηρέασε έντονα το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά 3,2 μονάδες στις -27 μονάδες μέσα στον Ιούλιο, από τις -23,8 μονάδες τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ για το δείκτη, που κινήθηκε ακόμη πιο χαμηλά σε σχέση με τα επίπεδα που περίμεναν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Ισχυρό πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία η διακοπή των ρωσικών ροών – Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα 

Οι οικονομολόγοι, σε σφυγμομέτρηση του Reuters, είχαν προβλέψει πως ο δείκτης για το μπλοκ των 19 κρατών μελών του ευρώ θα σημειώσει αρκετά μικρότερη πτώση στο -24,9.

Σημειωτέον πως το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του δείκτη στις -24,5 μονάδες είχε καταγραφεί εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020.

Συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησαν στις 27,3 μονάδες, που επίσης συνιστά ιστορικό χαμηλό για το δείκτη.

Καθοριστικός παράγοντας για τη δραματική επιδείνωση του κλίματος είναι οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία στην ενέργεια και τα επίπεδα των τιμών. Το κόστος ζωής αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της Ευρωζώνης, καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων ώθησαν τον πληθωρισμό της περιοχής στο 8,6%, τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί, παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ