Αρκετοί αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδωσαν χτες το μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε συνεχόμενη πτωτική τροχιά.

Το bitcoin (BTC) αγωνίστηκε να παραμείνει πάνω από το κρίσιμο ψυχολογικό όριο των 20.000 δολαρίων αυτή την εβδομάδα. Το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα αντιμετώπισε πιέσεις μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, από τις “γερακίσιες” συζητήσεις των Αμερικανών νομισματικών αξιωματούχων. Την Τρίτη, το bitcoin έπεσε μέχρι και τα 18.559 δολάρια, στη χαμηλότερη τιμή του από τις 30 Ιουνίου.

Η αντιπρόεδρος της Fed Lael Brainard δήλωσε την Τετάρτη σε ομιλία της σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν για όσο χρόνο χρειαστεί, μέχρις ότου μειωθεί ο πληθωρισμός.

Οι επόμενες αποφάσεις για την αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να ληφθούν στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά το ετήσιο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole τον περασμένο μήνα στο Wyoming.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι επερχόμενες αποφάσεις θα εξαρτώνται από τα εκάστοτε δεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα μάτια είναι στραμμένα στον δείκτη τιμών καταναλωτή που πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα για την τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού. Την περασμένη εβδομάδα, η έκθεση του Υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση τον Αύγουστο έδειξε ωστόσο ότι η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να επανέρχεται ελαφρώς.

Η στάση της αγοράς για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ή 0,75 ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα, με την Wall Street Journal να αναφέρει ότι η Fed φαίνεται αποφασισμένη για μια ακόμη αύξηση του επιτοκίου κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Η αύξηση είναι περίπου τριπλάσια από τη συνήθη αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες που πραγματοποίησε η Fed στους πρόσφατους κύκλους αύξησης των επιτοκίων – ένα σημάδι του πόσο επείγον ζήτημα έχει γίνει ο πληθωρισμός στα μάτια των κορυφαίων αξιωματούχων.

Επίσης την Τετάρτη, η Τράπεζα του Καναδά αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης στο 3,25%, το υψηλότερο των τελευταίων 14 ετών. Αργότερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προβεί σε παρόμοια κίνηση.

Το εργαλείο FedWatch της CME, το οποίο δείχνει πώς οι traders συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στοιχηματίζουν για την επόμενη κίνηση της Fed, υποδηλώνει τώρα 78% πιθανότητα ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης. Μια τέτοια κίνηση θα έφερνε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος από 3% έως 3,25%.

Εν μέρει για το λόγο αυτό, πολλοί traders στοιχηματίζουν σε μια συνεχή πτώση της τιμής του bitcoin, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο αυξανόμενο επίπεδο ρεκόρ κερδοσκοπίας που παρατηρείται στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κρυπτονομισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News